“Het is een recht om te kunnen werken, óók na je pensioenleeftijd”, vindt Liane den Haan. “Als je niet wilt, dan hoeft het natuurlijk niet. Maar wil je wél, dan moet dat eenvoudiger worden. Een eerste stap is het automatisch leeftijdsontslag afschaffen.”
Steeds meer ouderen willen graag doorwerken na hun pensionering. Vaak niet meer een volle week, maar enkele uren of dagen. En soms in een andere functie, met minder verantwoordelijkheden. In deze enorm krappe arbeidsmarkt spelen ouderen die betaald willen doorwerken een cruciale rol, vindt Kamerlid Liane den Haan. “Ouderen moeten zélf kunnen beslissen of ze willen doorwerken na hun pensioen of willen stoppen met werken. Nu zeggen ouderen vaak: ik wist niet dat, als mijn werkgever dat ook wil, ik zou kunnen doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd. Als ik het had geweten, dan had ik echt nog wel een aantal uren willen blijven werken.”
Wetgever bepaalt
Dat de meeste ouderen met pensioen gaan zonder na te denken over wat ze wel en niet willen, komt door het automatische leeftijdsontslag als de pensioenleeftijd wordt bereikt. “In feite bepaalt de wetgever wat er op de pensioendatum moet gebeuren, en niet de oudere zelf”, legt Liane uit. “Dat zou moeten veranderen, want er zijn genoeg mensen die het ontzettend leuk vinden om door te gaan met werken. Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt hebben we iedereen hard nodig en de inzet en werkervaring van ouderen is daarbij zeer van belang.”
Rondetafelgesprek Werken na pensioen
“Met het automatisch leeftijdsontslag houdt het gewoon op als mensen de AOW-leeftijd bereiken”, vertelt Liane. “De meeste werkgevers bieden geen regelingen aan en veel mensen weten ook niet dat ze gewoon door mogen blijven werken. Daar wil ik iets aan doen!” Tijdens een rondetafelgesprek over werken na het pensioen dat op maandag 12 december in de Tweede Kamer werd gehouden kreeg het plan van Liane om het automatisch leeftijdsontslag af te schaffen bijval van Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt van de Universiteit van Tilburg.
Ieder uurtje erbij telt
In de zorg, de kinderopvang, de beveiliging, de NS, overal zijn problemen met het vinden van voldoende mensen, stelt Wilthagen vast. “Vanuit dat perspectief moet je frisser en onbevangener leren kijken: ieder uurtje en ieder jaar erbij telt als mensen dat willen”, zei de hoogleraar. “Automatisch leeftijdsontslag, dat klinkt vreemd in deze tijd. Fundamenteel ontslagen worden vanwege je leeftijd zou je niet moeten willen en we moeten die term ook niet meer gebruiken. Je moet erover in gesprek: wat wil de werknemer en wat wil de werkgever?”
Lees verder onder de video
Zingeving aan het leven
Ervaringsdeskundig Hans Scheffers, die met zijn tachtig jaar nog enkele uren met plezier werkt, doet dat naar eigen zeggen om contact te houden met mensen. “Ik ben niet uit op carrière maken en wil een intermediair zijn tussen mensen. Werken geeft zingeving aan mijn leven en aan dat van anderen. Ik ben geen risico voor mijn werkgever; ik hoef niet uitbetaald te worden als ik er niet ben. Zo stel ik de ervaringen uit mijn werkzame leven ten dienste van de organisatie waar ik werk.”
► Veel animo voor doorwerken na pensioen; maak het bespreekbaar!