Welzijn

Bonus voor mantelzorgers als blijk van waardering

Veel mantelzorgers hebben het tijdens de coronacrisis extra zwaar gehad. De dagbesteding was gesloten en door de bezoekregeling was er veel minder hulp van anderen. GOUD Nederland vindt dat mantelzorgers, net als zorgprofessionals, een blijk van waardering verdienen en roept het kabinet op om met een mantelzorgbonus te komen.

Liane den Haan deed haar oproep tijdens het coronadebat van 3 juni in de Tweede Kamer: “Niemand kiest ervoor om mantelzorger te worden. Het overkomt je. Veel mensen hebben aan de zorg voor een dierbare een dagtaak, maar er zijn zelfs mantelzorgers die er dag én nacht voor iemand zijn. Natuurlijk doen zij dat met liefde en aandacht, maar voor hen was dit coronajaar heel zwaar. Het zou dan ook enorm mooi zijn als we hen – net als alle zorgprofessionals – een blijk van waardering kunnen geven in de vorm van een bonus.”

Onmisbaar

Er zijn in Nederland ongeveer 5,5 miljoen mantelzorgers, waarvan ruim 800.000 langere tijd intensief voor iemand zorgen. Zij zijn onmisbaar: voor de persoon waarvoor ze zorgen, maar ook voor ons land. Want zonder hen zou de reguliere zorg nog meer onder druk komen te staan.

Voor de coronacrisis gaf bijna 10 procent van de mantelzorgers aan overbelast te zijn. Het afgelopen jaar liep die belasting verder op, vooral omdat door de coronamaatregelen de dagopvang en de logeerzorg dicht waren. Daar komt nog bij dat ouderen werd afgeraden meer dan één bezoeker te ontvangen. De zorg kwam daardoor helemaal op de schouders van de mantelzorgers te liggen.

Blijk van waardering

Liane den Haan: “Laten we de mantelzorgers die langere tijd intensief voor iemand hebben gezorgd een blijk van waardering geven in de vorm van een bonus. Een mantelzorgbonus. MantelzorgNL heeft hier een plan voor bedacht en ik roep het kabinet op om hier zo snel mogelijk uitvoering aan te geven.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!