Welzijn

Coming Out Dag: uit de kast komen geeft lucht en liefde

Vandaag gaat bij heel veel gemeenten, instellingen, belangenorganisaties, bedrijven en ook particulieren de vlag uit. De Regenboogvlag welteverstaan. Want het is vandaag Internationale Coming Out Dag.

Op deze dag staan we stil bij de verworvenheid dat iedereen mag zijn wie die is en wil zijn. Ongeacht seksuele oriëntatie en of genderidentiteit. We vieren dat op Coming Out Dag, en we maken het bespreekbaar. Want dat is nog lang niet overal en bij iedereen vanzelfsprekend.

Onwetendheid

Het bespreekbaar maken van mogen zijn wie je bent is van wezenlijk belang. Homofobie ontstaat namelijk dan als er niet over gesproken wordt. Bij stilzwijgen ontstaat onwetendheid, waardoor homofobie gedijt. Hoe meer iedereen inziet en ervaart dat om hen heen mensen lesbisch of homoseksueel zijn – familie, vrienden, kennissen, collega’s en zelfs gezinsleden – hoe meer invloed dat heeft op een positieve grondhouding. Dan wordt tolereren accepteren!

Gestreden

De verworvenheden die we in Nederland hebben, en gelukkig in steeds meer andere landen wereldwijd, zijn niet van de ene op de andere dag ontstaan. Daar is decennialang voor gestreden. Neem Coming Out Dag: die ontstond 35 jaar geleden! Op 11 oktober 1987 betoogden in Washington in de Verenigde Staten ruim een half miljoen mensen voor gelijkwaardige rechten van LHBTI-personen. In Nederland wordt de Coming Out Dag sinds 11 oktober 2009 gevierd.

Geen gemakkelijk proces

Coming Out Dag staat voor ‘uit de kast komen’: tegen vrienden, klasgenoten of familieleden vertellen dat je lesbo, homo, bi, transgender, intersekse of queer bent. Iedereen die dat heeft meegemaakt, kan zich de persoonlijke Coming Out Dag nog herinneren als de dag van gisteren. Want voor velen is dat geen gemakkelijk proces. De weg die eraan vooraf gaat, is niet zelden lang en zelfs pijnlijk. De periode na het ‘uit de kast’ komen is ook voor iedereen verschillend. Hoe reageren je ouders? Je vriendenkring? Je sportteam? Het is de eerste dag in je nieuwe leven en die dag vieren wij vandaag.

Bewaken

‘Uit de kast’ komen voelt als een bevrijding. Eerlijk kunnen zijn over wie je bent en wat je voelt, is een verworvenheid die we moeten koesteren. En moeten bewaken. Want deze verworvenheid is – helaas – breekbaar gebleken. Overal ter wereld, ook in Nederland, wordt aan de rechten van LHBTI’ers getornd. Soms heel openlijk en brutaal, soms heel heimelijk en stiekem. Nog steeds zit de weg die LHBTI’ers moeten afleggen vol verraderlijke kuilen en gaten, zowel voor hun coming out als daarna.

Voorvechters

“Met name de voorvechters van alle rechten die nu LHBTI’ers hebben, de mensen die wij liefkozend ‘roze ouderen’ noemen, ervaren opnieuw tegenwerking en zelfs discriminatie”, zegt Liane den Haan, Tweede Kamerlid voor GOUD Nederland. “Zij hebben mede de weg geplaveid voor de huidige acceptatie, maar moeten noodgedwongen hun ware identiteit verborgen houden op het moment dat ze in een verpleeghuis opgenomen moeten worden. Dat doet me echt pijn: dat mensen – en juist ook deze voorvechters – terug de kast in moeten, bang voor stigmatisering en achterstelling. Voor hen is deze Coming Out Dag wellicht niet echt een feestelijke dag; zij zijn kwijtgeraakt waarvoor ze zelf jarenlang hebben gestreden. Ik zal zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten blijven vechten voor deze groep. Zodat zij ook de laatste jaren van hun leven kunnen zijn wie ze zijn, en kunnen zijn bij wie ze willen zijn. Niemand moet meer terug de kast in hoeven vluchten! Eens uit de kast, altijd uit de kast. Want leven buiten de kast geeft lucht en liefde!”

 

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!