Wonen

Complex ‘Inclusief wonen’ verleidt ouderen tot verhuizen

In Arnhem wonen ouderen en mensen met een licht-verstandelijke beperking samen in het nieuwe complex ‘Inclusief wonen’ met 71 levensloopbestendige appartementen. In het complex staan ontmoeting en gemeenschap centraal, maar zijn ook inclusiviteit, participatie, gezelligheid en veiligheid belangrijke uitgangspunten. Liane den Haan ging in Arnhem op werkbezoek.

Liane den Haan en haar beleidsmedewerker Aleydis Kenney bezochten in de Arnhemse wijk Elderveld een mooi voorbeeld van ‘gemengd en inclusief wonen’. In de jaren-tachtigwijk realiseerden bouwbedrijf Van Wijnen, architectenbureau Oostwest, woningcorporatie Portaal, zorgorganisatie Siza, de gemeente Arnhem en wijkraad en -teams gezamenlijk 71 levensloopbestendige, betaalbare en duurzame appartementen. In het complex staan – al dan niet toevallige – ontmoetingen centraal. Een ‘community-builder’ stimuleert de contacten binnen het complex en in de wijk.

Sociale contacten

“Het is een fantastisch woonproject”, concludeert Liane tijdens het werkbezoek. “In twintig appartementen wonen mensen met een lichte verstandelijke beperking, in de overige woningen ouderen. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar veel gebruik van wordt gemaakt en de ‘community-builder’ bevordert de onderlinge cohesie en sociale contacten.” Liane sprak met de architect, de bouwer, de woningcorporatie en medewerkers van ZorgSaamWonen, een kennisplatform voor maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Kennis delen

“ZorgSaamWonen organiseert bijeenkomsten voor professionals uit het veld om kennis te delen en om elkaar te kunnen helpen bij uitdagingen op het gebied van het sociaal domein”, vertelt Liane. “Thema’s als woonvormen, eenzaamheid en samenwerking worden bij de bijeenkomsten besproken en deze onderwerpen kwamen ook samen bij ons werkbezoek.”

Veilig en betaalbaar wonen

Via het platform ZorgSaamWonen kwamen projectontwikkelaar, woningcorporatie en de zorgorganisatie samen om project ‘Inclusief Wonen’ aan de Leidenweg in Arnhem te ontwikkelen. Doel van het project was ouderen en mensen met een beperking in de gelegenheid te stellen zelfstandig te blijven wonen op een veilige, comfortabele en betaalbare manier. En dat ook nog eens in een fijne leefomgeving, in de eigen buurt, waar men ook nog eens actief kan zijn.

Sociale netwerk

“De ouderen uit deze wijk verhuizen graag naar een woning die meer past bij hun huidige levensfase”, vertelt Rens Rikken van bouwonderneming Van Wijnen. “Het liefst blijven zij in hun eigen, vertrouwde wijk. Dit project biedt hen daartoe de mogelijkheid. Ze kunnen hun sociale netwerk houden en zelfs uitbreiden; de ‘community-builder’ helpt hen daarbij. Zij fungeert als vliegwiel bij het contact met ondernemers, (sport)verenigingen en onderwijsinstellingen.”

Een babbeltje maken

Het appartementencomplex ‘Inclusief wonen’ heeft naast een gemeenschappelijke ruimte ook een grote tuin als ontmoetingsplek. Het gebouw is zo ontworpen dat bewoners elkaar vaak tegenkomen. “De balkons zijn bewust schuin onder elkaar geplaatst, zodat mensen een babbeltje kunnen maken met de buren”, vertellen Danielle Harkes en Harald Jansen van ZorgSaamWonen. In het juryrapport voor de ZorgSaamWonen Award 2021 wordt het Arnhemse complex geroemd omdat het eenzaamheid helpt tegengaan en te voorkomen. “Deze manier van bouwen verdient op grote schaal navolging. Voor toekomstige seniorenhuisvesting is het concept ‘Inclusief wonen’ de minimumvereiste voor een aantrekkelijke woonomgeving die ouderen verleidt tot verhuizen”, aldus het juryrapport.

Lees verder onder de foto

Zorgen voor elkaar

Het doel van het sociale huurwoningencomplex is dat mensen ook voor elkaar zorgen, zodat het moment dat er zorg nodig is wordt uitgesteld. “Dat bespaart enorm in de zorgkosten”, zegt Liane den Haan. “We hebben mooie voorbeelden gehoord. Neem de twee bewoners die gevallen zijn met een scooter. De ene bewoner zorgt nu voor de andere bewoner. Weer een andere buurman doet af en toe boodschappen voor haar. Of het verhaal van Marvin, één van de jongste bewoners die een licht verstandelijke beperking heeft. Hij werkt in de groenvoorziening en gaat samen met andere bewoners voor de gemeenschappelijke tuin zorgen.”

Passie en betrokkenheid

“De inzet van projectontwikkelaar, architect, woningcorporatie, zorgorganisatie, gemeente en wijkraad en -teams was heel groot”, stelt Liane vast. “Ondanks de passie en betrokkenheid bleek het toch moeilijk om een dergelijk project van de grond te krijgen. Gelukkig is het hier in Arnhem wel gelukt. Op de koffie bij de 71-jarige bewoner Ben en de 34-jarige Melvin hoorden we hoe gelukkig zij hier zijn. En hoe de zorg voor elkaar de reguliere zorg deels buiten de deur houdt. Ja, van dit soort werkbezoeken word ik heel blij!”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!