Gezondheid

‘Nederland kan veel verder open’

Het kan zo niet langer, vindt Tweede Kamerlid Liane den Haan. Nederland moet verder open om de enorme schade die door de lockdown is veroorzaakt aan te pakken. Bij die versoepelingen moet het kabinet één heldere lijn trekken. Laat alles open gaan waar je op afspraak terecht kunt. Dus niet alleen de scholen, kappers, schoonheidssalons en winkels, maar ook de horeca, de bioscopen en theaters.

Zoals al is uitgelekt in de pers, kondigt het kabinet vandaag versoepelingen aan. Het MBO- en hoger onderwijs gaat open en winkels, schoonheidssalons en kappers mogen – op afspraak en met een mondkapje – weer klanten ontvangen. Liane den Haan: “Dat is heel fijn en een goede stap. Zeker nu blijkt dat veel mensen na een besmetting met de Omikron-variant minder ziek worden. Zelfs in de lockdown stijgen de besmettingen flink. Een lockdown lijkt dus niet te helpen tegen deze variant.”

“Nederland kan en moet verder open,” vindt Liane den Haan. “Het is niet uit te leggen dat kappers, winkels en schoonheidssalons waar klanten op afspraak komen, wél open mogen, en restaurants, bioscopen en theaters níet. Zij werken ook op afspraak. Sterker nog: daar zit je op een vaste plek. Veel restaurants hebben bovendien vorig jaar enorm veel geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat mensen veilig uit eten kunnen. Waarom mag je van het kabinet wel naar de kapper, maar niet naar een eettentje of naar de film?”

“Ik ben het spoor bijster en ik denk heel Nederland met mij. Ik vind dat het kabinet het principe van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ moet aanhouden. Trek een duidelijke lijn: overal waar je op afspraak terecht kunt, gaat open. Dus ook de horeca, de bioscopen en de theaters. Dat kan veilig en verantwoord. En voorkomt dat de enorme schade die de lockdown al heeft veroorzaakt, nog groter wordt.”

Lange termijn strategie

Liane den Haan: “Daarnaast pleit ik al maanden voor een middellange en lange termijn coronastrategie. Dat plan had er natuurlijk al lang moeten zijn. Corona gaat niet meer weg; er moet een strategie voor het komende jaar zijn hoe we daarmee omgaan.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!