Inkomen

GOUD Nederland wil snel indexatie pensioenen

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was in drie jaar niet zo hoog als nu. Daarom vindt GOUD Nederland dat het tijd wordt dat pensioenfondsen gaan indexeren, zoals afgesproken in het pensioenakkoord. Volgens staatssecretaris Wiersma is indexatie wellicht mogelijk over 2022.

De oplopende rente heeft een positief effect voor de pensioenfondsen in Nederland. Hun dekkingsgraden stonden in september op gemiddeld 110 procent, het hoogste percentage in drie jaar tijd. In het pensioenakkoord is afgesproken dat pensioenfondsen in de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel al mogen indexeren bij een dekkingsgraad van 105 procent. Het wordt nu tijd om die afspraak daadwerkelijk realiteit te laten worden, vindt Fractie den Haan. “Indexeren moet nu eindelijk kunnen, gelet op de gemiddelde dekkingsgraad”, vindt Liane den Haan. “Miljoenen mensen wachten al meer dan tien jaar op indexatie, dat mag niet langer meer duren!”

Grote fondsen

Ook als de regels van de transitie eerder mogen worden toegepast, is voor grote fondsen als ABP, Zorg en Welzijn, PMT en PME verhoging van de pensioenen helaas nog niet in zicht. Dat komt omdat die fondsen nog niet aan een dekkingsgraad van 105 procent zitten. Mensen van wie het pensioen bij die fondsen is ondergebracht hebben al een koopkrachtverlies van zo’n 20 procent te verduren gehad. Hun pensioenen zijn sinds de aanvang van de kredietcrisis niet of nauwelijks geïndexeerd.

Indexatie over 2022

Op de vragen van onder meer Liane den Haan deed demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken de toezegging dat hij zich gaat inzetten om indexatie over 2022 mogelijk te maken. De staatssecretaris tekende daarbij aan dat het parlement dan wel moet instemmen met de stelselherziening, omdat indexatie bij 105 procent dekkingsgraad daarin is opgenomen. •

 

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!