Een casemanager dementie moet mensen met dementie begeleiden. Maar op dit moment zijn er zoveel bepalingen en wetten dat zelfs deze zorgprofessionals verdwalen in het regeldoolhof en telkens weer tegen muren oplopen. Kamerlid Liane den Haan stelde er vragen over in de Tweede Kamer.
“Om een 80-plusser met dementie aan een douchestoel te helpen, moest zorgverlener Gerben Jansen vier loketten af. Het is typerend voor dementiezorg, zeggen zorgmedewerkers, die zelf ook verdwalen in het doolhof van regels. En dat voor een douchestoel van 150 euro…”, schrijft het AD in een artikel. Liane den Haan stelde er vragen over aan minister Conny Helder van Langdurige zorg.
Slachtoffer
“Langs vier loketten om een douchestoel te regelen voor een vrouw met dementie”, haalt Liane het dagbladartikel aan. “Waardoor vijf mensen uiteindelijk aan het werk waren voor een stoel van 150 euro. Een vrouw met dementie die nog thuis woont en maaltijden moet krijgen komt acht weken op een wachtlijst te staan. Het zijn voorbeelden waarmee een casemanager dementie te maken krijgt. Hij kan niet altijd de zorg regelen die iemand met dementie nodig heeft. En daar zijn mensen met dementie en hun naasten uiteindelijk slachtoffer van.”
Bureaucratie in de zorg
Een casemanager dementie is er om mensen met dementie en hun naasten te begeleiden door het doolhof van regels waarmee ze te maken krijgen. “Die casemanager is er niet om zélf te verdwalen in dat doolhof, maar dat gebeurt nu wel”, constateert Liane. “Wij proberen hier al jaren de bureaucratie in de zorg te verminderen, en die casemanager geeft aan dat het alleen maar is toegenomen de afgelopen twintig jaar dat hij werkzaam is in de zorg. Waar gaat het mis, minister? En wat gaat de minister doen om ervoor te zorgen dat mensen met dementie de zorg krijgen die ze nodig hebben? Want dankzij de hulp die een casemanager regelt, kan iemand met dementie vaak langer thuis blijven wonen.”
Wel op orde
“Er zijn gemeenten die het wél op orde hebben”, weet Liane. “Maar in hoeveel gemeenten gaat het mis? Heeft de minister dat in beeld? En wat kunnen we leren van de gemeenten die het wel geregeld hebben?”
Juiste hulp
In de Tweede Kamer stelde Liane den Haan nog meer indringende vragen hierover aan minister Helder: “Hoeveel mensen staan er nu op een wachtlijst voor casemanagement dementie? Niet alle dementienetwerken geven hun actuele cijfers door. Is dat inmiddels wel gebeurd? En is het toegenomen of afgenomen in vergelijking met vorig jaar? En tot slot: nu heeft maar 41 procent van de mensen met dementie die thuis wonen een casemanager. Ik heb daar eerder een motie over ingediend. Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat die bekendheid toeneemt? Hoe worden mensen met dementie tijdig voorzien van de juiste hulp? Want als de minister wil inzetten op langer thuis, dan moet het echt anders met de ingewikkelde regels, de verschillende loketten en de bureaucratie!”
Bekijk de video met de vragen van Liane en de antwoorden van de minister