Welzijn

‘Onze digitale infrastructuur verdient serieuze aandacht’

In het kader van de dienstverlening aan de burgers moet er in de Tweede Kamer serieus gesproken worden over de digitale infrastructuur, vindt Liane den Haan. Ze zei dat tijdens het debat over de verwijderde sms-berichtjes van premier Mark Rutte.

“We liggen allemaal onder een vergrootglas. Iedere bewindspersoon, wij hier allemaal”, zei Liane den Haan bij het debat in de Tweede Kamer over de verdwenen sms-berichten van de telefoon van minister-president Mark Rutte. “We weten dat niets van wat wij doen echt vertrouwelijk is. Dat we ‘WOB-baar’ zijn, dat de parlementaire pers en heel Nederland met alles over onze schouders meekijkt. En dat is ook goed.”

Verantwoording afleggen

Bewindspersonen en politici staan in dienst van de bevolking, vindt Liane. “Wij dienen transparant te zijn en verantwoording te willen en kunnen afleggen over wat wij doen. In dat licht vind ik het ook moeilijk voor te stellen dat onze minister-president nog zo lang met een verouderde telefoon heeft gewerkt.

En vind ik de manier waarop hij met zijn sms’jes is omgegaan onverstandig?

Ja.

Denk ik dat onze minister-president dit met opzet heeft gedaan?

Nee.

Vind ik dat wij hier een apart debat over moeten voeren?

Nee.

Vind ik dat wij met elkaar heel goed moeten praten over de digitale wereld en hoe wij daar als bewindspersonen, parlementariërs, departementen mee moeten omgaan?

Ja.

Gisteren tijdens het verantwoordingsontbijt zei mevrouw Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, het al. In het kader van onze verantwoordingen, transparantie én wellicht het allerbelangrijkste: in het kader van onze dienstverlening aan de burgers moeten wij met elkaar praten over hoe om te gaan met een eventuele digitale ontwrichting. We moeten praten over Kunstmatige Intelligentie, over het op elkaar afstemmen van systemen en over de Archiefwet. En we moeten met elkaar serieus kijken naar hoe we toch in hemelsnaam ooit zover zijn gekomen dat we bijvoorbeeld alleen al bij de Belastingdienst met negenhonderd verschillende applicaties werken…”

Digitale zaken

Volgens Liane hebben we met elkaar de afgelopen decennia een gedrocht van een digitale infrastructuur gecreëerd. “En dat verdient echt serieuze aandacht! En dat debat, namelijk over Digitale zaken, komt er gelukkig aan.”

Geen schoonheidsprijs

Tot slot wil ik toch graag gezegd hebben dat ik voor alle collega’s hier in dit parlement waardering en respect heb voor hun inzet. Maar de wijze waarop we soms met elkaar, maar zeker met onze bewindspersonen omgaan, verdient niet de schoonheidsprijs. TikTok, Instagramfilmpjes en Twitterberichten om elkaar of bewindspersonen af te branden of voor gek te zetten, het spijt mij, maar dat vind ik echt verschrikkelijk. En ik zou dan ook iedereen willen oproepen om, als je echt een andere bestuurscultuur nastreeft, een ander net zo te behandelen als je zelf ook behandeld wilt worden.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!