Algemeen

‘Bij GOUD denken we niet in generaties of leeftijdsklassen’

De lijst van schandalen en crises die veroorzaakt of verergerd zijn door zwak bestuurlijk gedrag is nogal lang. De overheid is de afgelopen decennia vanuit een verkeerde mindset bestuurd. Recent hoorden wij Mark Rutte oreren dat ‘Aardgasgate’ niet over hem moest gaan. En dus deed de minister-president er met deze smoes het zwijgen toe toen het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen op tafel kwam. Wat een gebrek aan karakter en staatsmanschap.

Ik vraag me af of het ondermaatse bestuurlijke gedrag geleid heeft tot het terugbetalen met gelijke munt richting de politiek. Ik mocht als Statenlid in Zuid-Hollland deze week al een dreigbrief ontvangen van een belangengroep die per omgaande wilde horen wat het standpunt van mijn partij GOUD Zuid-Holland is betreffende het behoud van een of ander landweggetje in het landelijk gebied. Dat standpunt zou ter kennis gebracht worden van de dorpsgenoten zodat die hun stemgedrag hierop zouden kunnen aanpassen. De week daarvoor moest ik mijn seksuele voorkeur doorgeven aan een actiegroep, want haar achterban wilde graag op gelijkgezinden stemmen. Is er dan verschil tussen homo- en hetero-stikstofbeleid in de provincie? En ja, ook de vegan-beweging meldde zich met hetzelfde verzoek. Je bent wat je eet is blijkbaar de gedachte. En zelfs het KiesKompas verzocht mij recent om een vragenlijst in te vullen zodat ze een psychologisch profiel van ondergetekende konden publiceren. Mensen stemmen blijkbaar graag op iemand die op henzelf lijkt.

Zijn we stapelgek geworden in Nederland? Gaan we vooroordelen, discriminatie en hokjesdenken op deze manier salonfähig maken?

Maar er is ook minder opvallende gekkigheid. Een paar dagen geleden kreeg ik het verzoek van een dagblad om alle leeftijden van de mensen op de kandidatenlijst door te geven. Dit was mijn antwoord:

‘Dat is nou grappig. Waarom is dat relevant?, vraag ik me dan af. Leeftijd zegt net als andere biometrische kenmerken als schoenmaat, haarkleur of lengte helemaal niks over competenties en kwaliteiten van een kandidaat. Bij GOUD Zuid-Holland hebben we die gegevens bewust niet vermeld omdat we niet in generaties denken of onderscheid willen maken tussen leeftijdsklassen. Het is totaal niet relevant of interessant. Vraag uzelf eens af waarom u dit eigenlijk wilt vermelden? Wat is de achterliggende gedachte? Is dit werkelijk relevant voor het politieke werk in de provincie? Denkt u echt dat iemand van welke leeftijd dan ook vanwege die leeftijd principieel geen belangen van groepen in een andere leeftijdsklasse kan of zou willen behartigen?’

Jaap Haasnoot
Statenlid GOUD Zuid-Holland

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!