In Het Ouden Huis worden generaties met elkaar verbonden: tussen de ouderen wonen studenten. Die helpen bij sociale activiteiten en verrichten hand- en spandiensten. Zo ontstaat een warme, gastvrije sfeer waarin ouderen – met en zonder hulpvraag – goed kunnen leven. Liane den Haan nam tijdens een werkbezoek een kijkje in het nieuwe complex in Bodegraven.
Op 1 juli opende Het Ouden Huis de deuren. Het complex bestaat uit 24 volwaardige appartementen waarin – en dat is het bijzondere van Het Ouden Huis – niet alleen ouderen wonen, maar ook enkele studenten. De studenten betalen geen huur. De deal met hen is dat zij helpen met sociale activiteiten. Ze verrichten geen zorgtaken, maar helpen bij het eten, bij de koffie en de thee, maken praatjes met bewoners of gaan met hen wandelen. Samen met de professionele zorgverleners zijn de studenten de ‘zorgdragers’. Zij zorgen ervoor dat zowel hulp als gezelschap dichtbij zijn. De ‘zorgdragers’ dragen bij aan een warme, gastvrije sfeer, ze bieden thuiszorg of regelen andere hulp, precies zoals de ouderen dat zelf willen. “In Het Ouden Huis komt verbinding tussen generaties tot stand. Dat doet de ouderen goed, maar de jonge studenten zeker ook”, zegt bedenker en oprichter Karel van Berk (rechts op de foto boven).
Veilig, gezellig en betaalbaar
Ouderen een veilige, gezellige en ook nog betaalbare woonplek bieden, dat was de missie van Karel van Berk. Hij geeft Liane den Haan een rondleiding in het eerste Ouden Huis dat tot stand is gekomen. In Bodegraven, een tweede Ouden Huis staat in de planning. “We gaan aan de slag met het ontwikkelen van een locatie in het Gelderse Beneden-Leeuwen”, vertelt een enthousiaste Van Berk. “Het streven is medio 2022 de planontwikkeling rond te hebben en medio 2023 te starten met bouwen. Verder zijn we in intensief overleg met de gemeente Woerden en verkennen we in Waddinxveen en andere plaatsen de mogelijkheden voor vestiging van een Ouden Huis.” Van Berk wijst rond: “Kijk hoe mensen hier een gezellige en veilige woonplek met aandacht en zorg hebben gevonden. En ook betaalbaar voor mensen met een AOW als inkomen. Dat is mooi, toch?”
Alles gaat traag
“In de laatste fase van hun leven worden veel mensen uit hun vertrouwde omgeving, uit hun context gehaald. Het is heel verdrietig hoe we dat in Nederland aanpakken”, vertelt Karel van Berk de aanleiding om te bouwen aan Het Ouden Huis. “Ik wilde niet vanuit het systeem, maar vanuit de mens denken. Ik wilde iets neerzetten waar je kunt blijven wonen, óók als je meer zorg nodig hebt. En samen met je partner. Bovendien moest het sociale huur zijn, dus betaalbaar.” Van Berk merkte al snel dat volharding het belangrijkst zou zijn. En het zwaarst. “Het gaat allemaal zo traag”, constateert hij. “Veel te traag. Met dit project zijn we jaren bezig geweest. Acht jaar in totaal wel! Terwijl de vergrijzing maar doorgaat. Ik mis in alles het gevoel voor urgentie voor ouderenhuisvesting.”
Doorstroming op de woningmarkt
“Het is frustrerend dat je als ondernemer zoveel en lang moet worstelen om iets voor elkaar te krijgen”, zegt Liane tijdens het werkbezoek in Bodegraven. Ze vraagt aan Van Berk wat de grootste obstakels waren. “Initiatieven zoals deze lopen tegen lokale wet- en regelgeving aan”, legt de oprichter uit. “De grondprijs speelt een rol, de financiering door de banken ook en natuurlijk het niet altijd passende bestemmingsplan.” En dat terwijl fijne, passende en betaalbare huisvesting voor ouderen zoveel kan betekenen voor gezinnen en starters op de woningmarkt. “Doordat mensen hier wonen, komt er doorstroming op de woningmarkt op gang. Alle bewoners lieten een eengezinswoning achter”, illustreert Karel van Berk het positieve effect van goede woonruimte voor senioren. Liane beaamt het belang van een vlotte doorstroming: “Bouwen voor oud is goed voor jong, dat blijkt hier maar weer eens!”