Inkomen

Hoe gaat het verder met de Wet toekomst pensioenen?

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) heeft een lange geschiedenis. Liane den Haan, Kamerlid van GOUD Nederland, heeft de afgelopen twaalf jaar het proces van dichtbij meegemaakt. De ministers Donner, Kamp, Koolmees en staatssecretaris Kleinsma waren in die periode haar gesprekpartners. Nu is de Wtp verder uitgewerkt tot de wet die op 2 november behandeld gaat worden in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Minister Schouten is nu de verantwoordelijk minister.

Voordat een wet in behandeling wordt genomen in de plenaire zaal is er al veel voorwerk gedaan. Allereerst wordt het wetsvoorstel geschreven door ambtenaren. Zij schrijven de tekst voor het wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting. Hoewel de ambtenaren deze tekst schrijven, is de minister verantwoordelijk. Uiteindelijk moet de minister ook nog de andere ministers overtuigen. Daarna gaat de wet naar de Raad van State voor advies. Die bekijkt of de wet bijvoorbeeld niet tegen de Grondwet ingaat. Hierna wordt de tekst bij de Tweede Kamer ingediend.

Schriftelijke rondes

De Tweede Kamerleden die woordvoerder zijn over het onderwerp pensioenen krijgen eerst de gelegenheid om in verschillende schriftelijke rondes technische vragen te stellen. Hier kunnen ze de minister al wijzen op een aantal (denk)fouten of andere wijzigingen voorstellen. Mochten de Kamerleden en de minister het toch niet eens worden, dan kunnen ze een wijzigingsvoorstel doen. Dit heet een amendement.

Wetgevingsoverleggen

Na de schriftelijke rondes worden ook wetgevingsoverleggen ingepland. De Kamerleden gaan dan in debat met de minister in een commissiezaal. Hier kunnen ze de vragen waar ze bijvoorbeeld eerder geen antwoord op hebben gehad nog een keer stellen. Deze debatten zijn al iets ‘politieker’ dan de schriftelijke vragenrondes. Vaak kun je hier al merken hoe een partij uiteindelijk gaat stemmen. Tijdens de pensioenwet is er meer dan 50 uur vergaderd in commissiezalen.

In de plenaire zaal

Uiteindelijk wordt de wet behandeld in de plenaire zaal. Dit gebeurt op woensdag 2 november. Hier zal de wet dan ‘echt’ worden besproken. Liane den Haan heeft zich ingeschreven voor 40 minuten. Een gedeelte van deze tijd zal in de eerste termijn gebruikt worden. Na de eerste termijn van de Kamer gaat de minister alle vragen beantwoorden die gesteld zijn. Daarna begint de tweede termijn. Hier zullen nog een paar vragen gesteld worden, maar de meeste tijd zal opgaan aan het indienen van moties. Deze moties zijn nog een laatste kans om het beleid vanuit de Kamer aan te passen.

Uiteindelijk zullen alle amendementen en het wetsvoorstel in stemming komen. Wanneer er een meerderheid is, zal de Wtp aangenomen worden. Na de stemming over de wet, zullen ook de moties in stemming gebracht worden. Als de wet wordt aangenomen, gaat de Wtp voor behandeling door naar de Eerste Kamer.

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!