Welzijn

Innovatieve zorgtechniek helpt mensen en medewerkers

Kamerlid Liane den Haan bracht een werkbezoek aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in zorgtechnologie. “Innovatieve zorgtechnologie maakt dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven en dat bovendien de druk op zorgmedewerkers vermindert”, aldus Liane.

Liane den Haan bezocht samen met haar beleidsmedewerker Aleydis Kenney het bedrijf Cinnovate in Almere, dat zich gespecialiseerd heeft in zorgtechnologie. Zowel bij ouderen thuis als in verzorgingshuizen kan zorgtechnologie verlichting bieden. Door techniek in te zetten kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen en eigen regie blijven houden over hun leven. In woonzorgcentra kunnen bewoners met vernuftige technologie ook langer zelfstandig hun dagelijkse bezigheden uitvoeren. Door hun zelfredzaamheid wordt de werkdruk voor zorgverleners minder. En dat geldt ook voor de inzet van meer technologie in de verpleeghuizen. Bepaald niet onbelangrijk in een tijd dat de arbeidsmarkt krap is en de druk op zorgmedewerkers steeds groter wordt.

Woondomotica

Bij Cinnovate bieden ze allerlei producten aan die simpel, effectief en doelmatig zijn, zag Liane bij het werkbezoek. Meest aansprekende voorbeeld is de domotica, die ervoor zorgt dat mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Met een overzichtelijk menu op de tablet kunnen de bewoners bijvoorbeeld de verlichting in huis bedienen, de gordijnen sluiten en weer openen, de zonwering dichtdoen of de lift bedienen. “Geweldig om te zien dat met woondomotica kleine led-lichtjes vlak boven de vloer aangaan als je ’s nachts naar het toilet moet”, vertelt Liane. “Op het moment dat je voeten de vloer raken gaat die verlichting branden en zie je waar je loopt, zonder de hele slaapkamer in het volle licht te moeten zetten.”

Innovatieve techniek

Naast woondomotica biedt Cinnovate onder andere ook nog alarmopvolging, positiebepaling waarbij meteen duidelijk is waar iemand die hulp nodig heeft zich bevindt en sensoren die bijvoorbeeld onwenselijk gedrag als uit bed stappen of de kamer verlaten detecteren. Een uitdaging voor Cinnovate en alle andere leveranciers van zorghulpmiddelen is de gebruikers duidelijk te maken wat ze er allemaal mee kunnen. De innovatieve techniek kan heden ten dage namelijk zoveel dat vaak slechts een kwart van alle mogelijkheden ook daadwerkelijk wordt benut. Daarnaast zorgt het grote verloop van personeel ervoor dat het lastig is om medewerkers goed op de hoogte te brengen van alle functionaliteiten. “We proberen met trainingsmodules en E-learning de gebruikers alle ins en outs van onze apparatuur bij te brengen”, vertelt Sietse Dugour, commercieel directeur van Cinnovate. “We kijken met elke zorgmedewerker apart anderhalf uur naar alle opties, zodat zij en de cliënten er het grootst mogelijke profijt van hebben.”

De tekst loopt door onder de foto

Eén systeem

Alle mogelijkheden integreren in één landelijk systeem en dat meenemen in de opleiding van de zorgmedewerkers, dat lijkt Liane den Haan de beste oplossing. “Zo’n zelfde systeem in alle huizen van ouderen met beperkingen en in zorginstellingen is een mooie droom, maar ik denk niet dat het realistisch is”, beseft Liane. “Jammer, want door echt alles uit de zorgtechnologie te halen wat mogelijk is, worden ouderen en zorgmedewerkers nóg beter geholpen. Goed dat Cinnovate dit probeert te bereiken met grondige trainingen en verhelderende demonstraties voor de gebruikers van de technologie.”

Vader is trots

Het werkbezoek aan Cinnovate zorgde zowel bij Liane als Aleydis voor veel respect voor de Almeerse organisatie. “Begonnen als een klein bedrijfje waar de vader van de huidige twee directeuren als een Willie Wortel allerlei mooie uitvindingen deed, is Cinnovate nu een onderneming met tientallen werknemers die voor vele ouderen en zorgmedewerkers prachtige oplossingen biedt”, zegt Liane. “Vader is trots op zijn zonen, en terecht!” Meest onder de indruk is het Tweede Kamerlid van het systeem dat mensen die volledig verlamd zijn helemaal automatisch uit bed tilt en in een stoel kan zetten. “En een toilet dat er zelfs voor kan zorgen dat de patiënt gewassen én gedroogd wordt”, vertelt Liane vol bewondering. “Trouwens, de rolstoel waarbij je in kunt toetsen waar je heen wilt en die je er vervolgens feilloos naar toe rijdt, vind ik ook geweldig. Wat een mooie technologische oplossingen biedt Cinnovate aan!”

► www.cinnovate.nl

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!