Gezondheid

Kamervragen over achterblijven loon voor zorgpersoneel

De loonsverhoging die medewerkers in de thuiszorg en van verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen is te laag om de inflatie te compenseren. Liane den Haan stelde Kamervragen aan de minister voor Langdurige Zorg over het achterblijven van de lonen voor deze zorgmedewerkers.

Vorige week bereikten de zorgbonden een voorlopig akkoord over een nieuwe cao voor medewerkers in de in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). De meeste medewerkers krijgen er vanaf deze maand 3,25 procent bij, met een minimum van 65 euro per maand. Een jaar later volgt er dan nog een verhoging van 3 procent. Toch voorkomt deze loonsverhoging niet dat de lonen in de zorg 6 tot 9 procent achterblijven bij de publieke sector en het bedrijfsleven. Liane den Haan stelde er Kamervragen over aan Conny Helder (foto), minister voor Langdurige Zorg en Sport.

Minder aantrekkelijk

“Het personeel in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg krijgt door deze nieuwe cao-afspraken nog niet de helft van de voorziene inflatie voor dit jaar gecompenseerd”, stelt Liane vast. Ze wil graag van de bewindsvrouw weten hoe zij daarover denkt. “Het achterblijven van de lonen in de VVT vergroot de kans dat personeel uit die sector vertrekt en dat het minder aantrekkelijk is om aan de slag te gaan in die sector. Ik heb minister Helder gevraagd of zij ook van mening is dat dit zeer onwenselijk is, gezien het grote tekort aan personeel dat er nu al is.”

Uitstroom naar ziekenhuizen

Als de verhalen kloppen dat de cao van de ziekenhuizen hoger uitpakt dan de cao van de VVT, dan zou het voor zorgpersoneel in de VVT aantrekkelijker zijn om te gaan werken in ziekenhuizen. Dat is geen wenselijke situatie, vindt Liane den Haan. Ze vraagt de minister of de zorgverzekeraars zouden moeten meehelpen om de kloof van 6 tot 9 procent te compenseren zodat het loongebouw in de langdurige zorg weer marktconform wordt.

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!