Gezondheid

Besluit om minder kankermedicijnen voor te schrijven eenzijdig en absurd

De Nederlandse oncologen hebben besloten alleen nog maar medicijnen voor te schrijven die de kans op terugkeer van kanker met 40 procent verlagen. Nu is dat nog 30 procent. Een ingrijpend en onwenselijk besluit, vindt Liane den Haan: “Oncologen en andere medisch specialisten gaan over de toepassing van medicijnen en niet over de toelating”, stelt het Tweede Kamerlid.

Sommige geneesmiddelen zullen binnenkort niet meer beschikbaar gesteld worden aan kankerpatiënten. Het gaat dan om medicijnen met een beperktere effectiviteit. Die beslissing is genomen op de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen. De oncologen zeggen dat een strengere medicijnselectie helpt om de zorgkosten te drukken. Patiëntenorganisaties zijn fel tegen de aanscherping van de criteria. Kamerlid Liane den Haan van de partij GOUD stelde er Kamervragen over aan minister Kuipers van VWS.

Rücksichtslos bezuinigen

“Oncologen en andere medisch specialisten gaan over de toepassing van medicijnen en níet over de toelating”, vindt Liane den Haan. “Dokters horen er in de eerste plaats voor de patiënt te zijn. Als je kanker hebt, is een medicijn waarmee je 30 procent kans hebt om beter te worden enorm belangrijk. Dat wordt nu door de oncologen aangescherpt: medicijnen onder de 40 procent kans op genezing worden binnenkort niet meer voorgeschreven en daarmee ook niet meer vergoed. Dat is besloten tijdens hun ledenvergadering. Natuurlijk moeten de zorgkosten beheerst worden. Maar op deze manier, zonder enige context, zonder patiëntenverenigingen en farmaceuten te raadplegen, rücksichtslos te bezuinigen is waanzin!”

Op de stoel van de verzekeraar

Liane den Haan vraagt aan minister Kuipers wat hij er van vindt dat criteria bedoeld om in de praktijk weer te geven gebruikt gaan worden als markttoelatingsinstrument. “Gaan artsen nu op de stoel van zorgverzekeraars zitten?”, vraagt zij zich af. “De aanscherping van deze criteria kan ertoe leiden dat zorgverzekeraars middelen helemaal niet meer vergoeden. Ik wil weten hoe de minister deze ontwikkeling taxeert.”

Minder onderzoeksgelden

Nederland stelt nu zelfs scherpere grenzen dan het EMA, het Geneesmiddelenbureau van de Europese Unie, concludeert het Tweede Kamerlid. “Het aanscherpen van de criteria zal het onderzoekklimaat in Nederland doen veranderen, waarbij er een aanzienlijk risico is dat er minder klinische studies met nieuwe behandelingen in Nederland uitgezet gaan worden. Dat treft vooral de groep patiënten voor wie er geen alternatieven meer zijn.” Ook vreest Den Haan dat er aanmerkelijk minder onderzoeksgelden beschikbaar zullen zijn in Nederland en patiënten de kans mislopen om kosteloos een nieuwe behandeling te mogen ontvangen in studieverband.

Lees hier alle schriftelijke vragen van Kamerlid Liane den Haan aan minister Ernst Kuipers (VWS)

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!