Gezondheid

Werkbezoek over beloftevolle CAR T-technologie tegen bloedkanker

Kamerlid Liane den Haan bracht een werkbezoek aan de state-of-the-art celtherapie productiefaciliteit van Kite Pharma in Hoofddorp. Daar wordt gewerkt met de zogenaamde CAR T-technologie, waarbij het eigen afweersysteem van het lichaam wordt ingezet tegen kanker.

Kite Pharma is een van oorsprong Amerikaans biotechbedrijf dat ook in Nederland snel groeit. Het bedrijf werkt nauw samen met zo’n tweehonderd academische centra in Europa. Kite Pharma is gespecialiseerd in de zeer beloftevolle CAR T-therapie, een innovatieve behandeling van mensen met bepaalde vormen van bloedkanker.

Eigen afweersysteem

Bij de CAR T-technologie wordt het eigen afweersysteem van het lichaam ingezet tegen de kanker. Bij de voor elke patiënt individueel op maat gemaakte CAR T-celtherapie wordt bloed afgenomen en naar de productiefaciliteit in Hoofddorp gebracht. Daar wordt het DNA van de T-cellen zodanig bewerkt dat ze bepaalde kankercellen herkennen en aanvallen. Deze CAR T-cellen worden door middel van opkweken vermeerderd en gaan vervolgens terug naar het desbetreffende ziekenhuis in Europa. Daar worden de cellen per infuus aan dezelfde patiënt toegediend.

Veelbelovend

Bij Kite Pharma werken honderden mensen aan de productie van CAR-T’s, die via Schiphol snel over heel Europa verspreid worden. CAR T is bedoeld voor bepaalde patiënten met een specifieke vorm van bloedkanker, die ernstig ziek zijn en bij wie de bestaande therapieën niet aanslaan. In Nederland worden momenteel circa honderdvijftig mensen behandeld met deze therapie en de resultaten zijn uiterst veelbelovend.

Lees verder onder de foto

Van levensbelang

Kite Pharma, dat onderdeel is van biofarmaceutisch bedrijf Gilead Sciences, kan vierduizend patiënten per jaar over heel Europa de nieuwe behandeloptie geven. Sinds het productieproces in Europa plaatsvindt, kunnen patiënten bijna een week eerder hun speciaal bewerkte cellen toegediend krijgen. “Voor mensen met bloedkanker is die tijdwinst van levensbelang”, zegt Liane. “Voor hen telt elke dag!”

Bijzondere resultaten

Liane bekeek samen met haar VVD-collega Judith Tielen de hightech productiefaciliteit in Hoofddorp die 19.000 vierkante meter groot is en onder andere vier clean rooms heeft. De investering was maar liefst 130 miljoen euro. Bij de start in 2018 werkten nog vijftien mensen bij Kite, nu zijn het er ruim achthonderd. Met de mensen van Kite Pharma spraken Liane en Judith verder over de verschillen tussen celtherapieën en andere Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s zijn geneesmiddelen voor somatische celtherapie, gentherapie en weefselmanipulatie) aan de ene kant, en conventionele geneesmiddelen aan de andere kant. “Behandeling met de CAR T-therapie kan tot bijzondere resultaten leiden. De eerste met CAR T behandelde patiënte leeft al tien jaar tumorvrij”, aldus Liane bewonderend na haar werkbezoek.

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!