Algemeen

‘Goed ouder worden begint bij goed wonen’

Liane den Haan is Tweede Kamerlid voor GOUD Nederland. Als Kamerlid wil ze eraan bijdragen dat je in Nederland goed ouder kunt worden. “Dat begint voor mij bij goed wonen: een passende, fijne woning waar je je veilig voelt is het fundament van alles.”

Liane den Haan is geboren en getogen in het Utrechtse Woerden. Ze houdt ervan om lekker te wandelen met hond Doris en is gek op koken. “Ik ben dol op lekker eten”, verklapt ze. “En ook op het maken daarvan. Moet ik er wel tijd voor hebben natuurlijk, dat gebeurt de laatste tijd niet zoveel. Ik vind het leuk om nieuwe recepten te maken en nog leuker om het op te eten. Vooral gerechten uit de Turkse en Italiaanse keuken. De Turkse keuken is de beste van de hele wereld, heerlijk!”

Liane heeft drie kinderen. “Twee meisjes en een jongen De oudste is verpleegkundige. Is in mijn voetsporen getreden ja, ik ben ook als verpleegkundige begonnen. Daarna ben ik Bedrijfskunde gaan doen en gaan werken in de bedrijfsvoering van een catering- en partyservice. Uiteindelijk ben ik de headhuntings-kant opgegaan bij commerciële bureaus. Vervolgens ben ik gevraagd door COC Nederland om over te stappen naar de belangenbehartiging. Wat ik fijn vond, omdat je dan niet alleen maar achter targets aan het aanrennen bent, zoals bij mijn eerdere banen. Ik wilde wat meer inhoud en die vond ik daar. Van het directeurschap bij COC Nederland maakte ik de overstap naar ouderenbelangenorganisatie ANBO. Daar heb ik vijftien jaar met veel plezier en enthousiasme gewerkt.”

Welk standpunt uit het programma van GOUD is voor jou het allerbelangrijkst?

“Voor mij begint goed ouder worden bij goed wonen. Als je een fijne woning hebt – en dat hoeft niet per se de woning te zijn waar je nu woont – dan voel je je veilig. Dan voel je je ook in een sociale context geliefd. Dan hoef je niet alleen te zijn en kun je zorg voorkomen of juist krijgen. Goed wonen is dus echt een fundament voor mij. Met ‘goed wonen’ komen alle andere aspecten ook weer terug, want voor goed wonen moet je een goed inkomen hebben, je moet goede zorg kunnen ontvangen, je moet je veilig kunnen voelen.”

Is er een overkoepelend thema waarvoor je jezelf in wilt zetten?

“Ja. Als totaal vind ik het belangrijk om me in te zetten voor het imago dat ouderen in Nederland hebben. Kijk je naar andere landen, in Zuid-Europa bijvoorbeeld, dan zie je dat ouderen daar een heel belangrijke rol hebben in de samenleving. Ze zijn de spil van de familie, ze leveren kennis en ervaring, en dat hebben we in ons land helemaal niet. Bij ons is het zo: als je stopt met werken, doe je eigenlijk niet meer mee. Tel je ook niet meer mee. Da’s raar natuurlijk. Kijk naar hoeveel mensen er willen doorwerken, en dat ook doen. Kijk naar hoeveel levenservaring, coaching, mentoring je bij ouderen kunt halen. Kijk naar hoeveel 60-plussers onze vrijwilligers en mantelzorgers zijn, waar een groot deel van Nederland op leunt. Dan vind ik het onvoorstelbaar dat wij politiek gezien ouderen als een kostenpost kwalificeren en in de media vaak als hulpbehoevend en kwetsbaar. Dat irriteert mij mateloos. Mijn taak is om dat op een andere manier over het voetlicht te brengen.”

Waarom moeten mensen GOUD volgen?

“Simpel: omdat iedereen vanaf de dag dat je geboren wordt ouder wordt. En bij het ouder worden heb je te maken met een huis, met je inkomen en arbeid, met het je veilig voelen, met een leven lang leren, met serieus genomen worden en blijven worden. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger dat wordt. Hoe meer je te maken krijgt met vooroordelen of zaken die gewoon niet goed zijn ingericht op de ouder wordende samenleving. Het is voor iedereen belangrijk goed oud te worden. En als dit voor jezelf nog geen onderwerp is, dan is het dat wel voor je ouders of je grootouders. Ik zal in de Tweede Kamer de verbinding maken tussen ons als 50-plussers en de 50-min-kant. En andersom. Daarom geloof ik in wat we doen met elkaar.”

Portefeuilles Liane den Haan in de Tweede Kamer:
– Binnenlandse Zaken
– Sociale Zaken en Werkgelegenheid
– Volksgezondheid, Welzijn en Sport
– Justitie & Veiligheid

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!