Gezondheid

Steeds meer mensen mijden tandarts vanwege hoge kosten

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben niet genoeg geld om naar de tandarts te gaan. Daardoor lopen veel mensen rond met een slecht en pijnlijk gebit. “Dat is op zich al heel vervelend, maar het heeft óók nog eens een negatief effect op de algehele gezondheid van mensen”, zegt Kamerlid Liane den Haan. “Een slecht gebit verhoogt de kans op diabetes, longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten.”

Basistandzorg hoort vergoed te worden door de zorgverzekering, vindt GOUD. Sinds 2006 wordt mondzorg voor volwassenen niet meer vergoed, vanwege de oplopende zorgkosten. “Maar het betaalt zichzelf terug als basisbehandelingen als schoonmaken van het gebit, gaatjes vullen en wortelkanaalbehandelingen wél vergoed worden”, stelt Kamerlid Liane den Haan. Uit een peiling van GOUD blijkt dat ruim 8 op de 10 mensen het met Liane eens zijn: de kosten van bijvoorbeeld mondhygiëne zouden verhaald moeten kunnen worden op de basisverzekering.

Zorg mijden

Hulporganisatie Dokters van de Wereld en vakbond FNV constateren dat steeds meer mensen de tandarts mijden vanwege de hoge kosten. Uiteindelijk kost dat alleen maar heel veel geld, zeggen ook de twee organisaties. “Zowel veel cliënten als tandartsen geven aan dat er sprake is van een breed maatschappelijk probleem met een grote impact op de persoonlijke levens van mensen. Dat het hier om een groeiend en landelijk probleem gaat, werd vorig jaar ook eindelijk erkend door minister Kuipers, maar nog steeds zien we geen verandering in beleid”, meldt Dokters van de Wereld. De instantie trok daarom samen met FNV aan de bel.

Gaten in het mondzorgstelsel

Met de Mondzorgkaravaan togen de twee organisaties naar het gebouw van de Tweede Kamer. In deze mobiele tandartspraktijk verleenden vrijwillige tandartsen de afgelopen jaren rond de duizend mondzorgconsulten per jaar op locatie. Bij de mobiele praktijk boden Hendrik Verschuur, voorzitter van Dokters van de Wereld, en Kitty de Jong, vicevoorzitter van de FNV, Kamerleden de publicatie ‘Een boek vol rotte tanden, getuigenissen van en oplossingen voor de gaten in ons mondzorgstelsel’ aan. “Hiermee laten we zien dat er een groot landelijk probleem is waarvoor een grootschalige en structurele oplossing nodig is”, zegt Verschuur. Die oplossing zou volgens de twee organisaties zijn om basale mondzorg weer op te nemen in het basispakket. Een petitie daarvoor is al door zo’n 250.000 mensen ondertekend. GOUD staat achter dit streven.

Lees verder onder de foto’s

Lief zijn voor je gebit zou een dagelijks onderwerp moeten zijn. We poetsen immers elke dag onze tanden. Liefst tweemaal daags, zo luidt het advies. Je tanden goed onderhouden ligt voor de hand, maar is toch lang niet voor iedereen zo zelfsprekend, blijkt uit een peiling die GOUD onlangs onder zijn achterban hield. Bijna 1 op de 10 mensen (9,4 procent) bezoekt nooit een tandarts en ruim 15 procent van de deelnemers aan de peiling gaat pas naar de tandarts als er klachten zijn. Ook een mondhygiënist is voor veel mensen vreemd: iets meer dan 1 op de 5 mensen laat zich daar nooit controleren.

Bezoek aan de tandarts

De meerderheid van de deelnemers aan de enquête bezoekt wel op regelmatige basis een tandarts of mondhygiënist. Een kwart gaat jaarlijks eenmaal naar de tandarts en de helft van de ondervraagden zelfs tweemaal. Een nog groter percentage – ruim 59 procent – gaat minstens één keer per jaar naar de mondhygiënist. Bijna 1 op de 5 mensen bezoekt wel een mondhygiënist, maar niet op regelmatige basis. “Goed dat een duidelijke meerderheid van onze achterban geregeld een bezoek aan de tandarts of aan de mondhygiënist brengt”, vindt Liane. “Goede tandzorg heeft immers een preventieve werking op de algehele gezondheid van mensen. Wie zijn gebit niet onderhoudt, kan tandvleesontsteking oplopen, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. En dat verhoogt de kans op diabetes, longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten.”

Tevreden over het gebit

Uit de peiling komt verder naar voren dat een grote meerderheid tevreden is over zijn of haar gebit. Liefst 87 procent vindt zijn of haar gebit goed, al merkt ruim de helft van de ondervraagden wel op dat het altijd beter kan. 13 procent oordeelt dat hij of zij een slecht gebit heeft, waarvan 1 op de 10 zich zelfs schaamt voor het eigen gebit.

Wat is verzekerd?

Veel mensen weten niet wat er op het terrein van mondzorg vergoed wordt door het basispakket van de ziektekostenverzekering en voor welke behandelingen men een aanvullende tandartsverzekering moet afsluiten. Ruim 1 op de 3 deelnemers aan de peiling geeft ruiterlijk toe niet te weten wat er wel en niet onder de diverse verzekeringen valt. 4 op de 10 mensen denkt dat kunstgebitten en protheses voor de boven- of onderkaak onder de basisverzekering valt, en dat klopt. Ook röntgenonderzoeken voor chirurgische tandheelkundige hulp vallen onder de basisverzekering, en dat weet 1 op de 3 mensen. Hetzelfde geldt voor behandeling van ernstige afwijkingen aan het gebit. Bijna iedereen (97 procent) weet dat voor plaatsing van kronen en bruggen in het gebit een aanvullende verzekering moet worden afgesloten. Ruim 83 procent is op de hoogte dat ook de behandelingen van een mondhygiënist(e) niet onder de basis-ziektekostenverzekering vallen.

Vergoeding voor ouderen

Voor jongeren tot 18 jaar zit de mondhygiënist wél in het basispakket van de zorgverzekering. Liefst 86 procent van de ondervraagden vindt dat ook voor ouderen de mondhygiënist in de basisverzekering zou moeten zitten. Juist voor deze meer kwetsbare groep is dat heel belangrijk, vinden de deelnemers. Van die groep is 41 procent bovendien van mening dat iederéén de kosten van de mondhygiënist zou moeten kunnen verhalen op de ziektekostenverzekering. 14 procent vindt dat de huidige regeling volstaat, omdat de zorgkosten nu al zo hoog zijn.

Informatieve website

Speciaal voor ouderen is er een website over mondverzorging: www.demondnietvergeten.nl. Bijna 9 van de 10 deelnemers aan onze peiling kenden de informatieve website nog niet. Deze site wordt van harte aanbevolen voor iedereen die wil checken of de mondzorg van hem of haar, of van zijn of haar naasten, extra aandacht verdient.

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!