Inkomen

Motie om pensioenen eerder te kunnen indexeren weggestemd

Gepensioneerden blijven qua koopkracht al jaren achter ten opzichte van werkenden. Om daar eindelijk wat aan te doen diende Liane den Haan een motie in om de regels die in de transitieperiode gaan gelden een jaar naar voren te halen, waardoor er eerder geïndexeerd kan worden. Het voorstel haalde het niet, tot grote teleurstelling van Liane den Haan.

De pensioenen van gepensioneerden zijn al meer dan tien jaar niet geïndexeerd. Met als gevolg dat gepensioneerden 20 procent koopkrachtstijging – die werkenden wel hebben gekregen – hebben gemist. En voor komend jaar staan gepensioneerden weer 1 procent in de min!

Het gaat slecht met de portemonnee van de gepensioneerden, maar het gaat aan de andere kant goed met veel pensioenfondsen. In september was de dekkingsgraad van de fondsen gemiddeld 110 procent. Dat is het hoogste percentage in drie jaar!

Eerder indexeren

“In het pensioenakkoord is afgesproken dat pensioenfondsen in de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel mogen indexeren bij een dekkingsgraad van 105 procent”, legt Liane den Haan uit. “Ik heb daarom – samen met collega Azarkan van Denk – het voorstel aan het kabinet gedaan om de regels die in de transitieperiode gaan gelden een jaar naar voren te halen. Dan kunnen pensioenfondsen die een dekkingsgraad van 105 procent hebben al vanaf 1 januari 2022 indexeren, in plaats van per 1 januari 2023!”

Teleurgesteld

De motie van Fractie den Haan en Denk om de regels van de transitieperiode richting het nieuwe pensioenstelsel naar voren te halen haalde het helaas niet, tot grote teleurstelling van Liane.

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!