Algemeen

Omgangsvormen in de Kamer: ‘Wij zitten hier niet voor elkaar’

“Wij horen in de Tweede Kamer niet bezig te zijn met elkaar, maar met de mensen die we vertegenwoordigen. We zijn volksvertegenwoordiger”, zei Liane den Haan tegen haar collega’s in de Tweede Kamer. “Ons werk hoort geen clickbait te zijn; ons werk is de inhoud en het samen te lijf gaan van de problemen in ons land.”

Bij een debat over de omgangsvormen in de Tweede Kamer zei Liane den Haan dat het triest is dat er telkens weer een debat moet zijn over hoe Kamerleden met elkaar zouden moeten omgaan. “En het treurigste is nog wel dat we aan ons eigen Reglement van Orde een regel moeten toevoegen dat we het ongeoorloofd vinden als we een collega bedreigen”, zei Liane, die een vergelijking maakte met een kleuterklas.

Thorbecke zou zich schamen

“Wat zou Thorbecke zich schamen”, zei Liane tegen haar collega’s. “Wij horen hier niet bezig te zijn met elkaar, maar met ons werk als volksvertegenwoordiger. Ons werk hoort geen clickbait (het gebruik van overmatig sensationele of zelfs misleidende titels voor berichten en video’s om meer lezers of kijkers binnen te halen, red.) te zijn. Ons werk zou alleen om de inhoud moeten gaan. Met elkaar ideeën uitwisselen en het belangrijkste: naar elkaar luisteren.

Onzin niet meer delen

Het Kamerlid van GOUD Nederland riep ook de media op om ‘dit soort onzin in de Kamer niet meer te delen op hun kanalen’. “Het zou geen nieuws moeten zijn als Kamerleden elkaar beledigen, bedreigen of overschreeuwen. Het zou wel nieuws moeten zijn als Kamerleden elkaar op de inhoud bevragen en wellicht in een soort consensus tot elkaar komen. Het zou nieuws moeten zijn als Kamerleden met oplossingen komen om gezamenlijk te werken aan een beter Nederland en de vele problemen met elkaar te lijf te gaan”, aldus Liane den Haan.

 


 

De volledige inbreng van Liane den Haan van GOUD Nederland bij het debat over de wijziging van het Reglement van Orde in verband met het als ongeoorloofd gedrag aanmerken van het bedreigen van een persoon.

“Wat zou Thorbecke zich schamen. In het Huis van de Parlementaire Democratie, waar wij met zijn allen hoogte- en dieptepunten beleven. Waar we de regering moeten controleren en allemaal een idee hebben over hoe we Nederland een stukje mooier en beter kunnen maken. Het is triest dat we in dit Huis telkens een gesprek moeten hebben over hoe we met elkaar moeten omgaan. En het treurigste is dat we aan ons eigen Reglement van Orde een regel moeten toevoegen dat we het ongeoorloofd vinden als we een collega bedreigen.

Alsof je in een kleuterklas zit en de juffrouw boven het schoolbord een poster hangt met de tekst dat ‘de kinderen elkaar niet mogen slaan’. Dat weet elk kind in de kleuterklas. En anders leer je het wel als je op de gang moet zitten.

Of je partij nou opkomt voor ouderen, ondernemers, christenen, dieren… noem maar op. We hebben allemaal andere achterbannen en andere opvattingen, dat hebben wij te respecteren. Wij zitten hier niet voor elkaar.

Wij horen hier niet bezig te zijn met elkaar, maar met ons werk als volksvertegenwoordiger. Het in elkaar knutselen van een nazivlag met twee van onze ministers erin gefotoshopt vind ik verwerpelijk en het hoort niet bij ons werk. Het hoort zeker niet thuis in dit Huis, en ook niet in onze samenleving.

Ook Kamerleden die elkaar betitelen als ‘de poedel van Putin’, ‘knuffelaar van Erdogan’ of ‘bruinhemd’, of ‘Mijn Kamerlid maakt een ander Kamerlid kapot’ als titel van je social media-filmpjes past ons als volksvertegenwoordigers niet. En als de één een collega beledigt, is er kennelijk de behoefte van de ander om daar weer overheen te gaan. Het is allemaal te kinderachtig voor woorden.

Trek de schoen aan als je ‘m past. Maar realiseer je dat dit gedrag er mede voor zorgt dat de samenleving verhardt. Dat er polarisatie is. Wanneer je geen politieke argumenten meer hebt, dan ga je over op beledigingen of elkaar bedreigen. Dan is het toch niet raar dat Twitter een riool is en dat we via mail en social media worden bedreigd. Dat gebeurt er als de filmpjes met ‘elkaar kapot maken, slopen, bedreigen en beledigen’ het best bekeken worden op internet.

Ons werk hoort geen clickbait te zijn. Ons werk zou alleen om de inhoud moeten gaan. Met elkaar ideeën uitwisselen en het belangrijkste: naar elkaar luisteren.

Ik roep de media ook op om dit soort onzin in de Kamer niet meer als nieuws te zien. Het is geen nieuws als Kamerleden elkaar beledigen, bedreigen of overschreeuwen. Het zou wel nieuws moeten zijn als Kamerleden elkaar op de inhoud bevragen en wellicht in een soort consensus tot elkaar komen. Het zou nieuws moeten zijn als Kamerleden met oplossingen komen om gezamenlijk te werken aan een beter Nederland en de vele problemen die er zijn met elkaar te lijf te gaan.

Want wanneer de samenleving dát ziet en merkt dat we op de inhoud wél samenwerken op een respectvolle manier, dan zuigen we de zuurstof uit deze discussie en kunnen we doen waar we voor zijn gekozen. Het controleren van de regering en medewetgever zijn. Daar hebben we het druk genoeg mee.

Over het voorstel het volgende. Ik zal het steunen. Aan de ene kant zou je zeggen dat het een hamerstuk zou moeten zijn, maar aan de andere kant: als we dit opnemen, wat moeten we dan nog meer opnemen? Dat we niet aan elkaars haren mogen trekken? Dat we elkaar niet mogen laten struikelen in de wandelgangen?

Gezien de boodschap van deze wijziging ga ik ervan uit dat de rest van wat in de samenleving niet wenselijk is, geschreven of ongeschreven, maar onder normale fatsoensnormen valt ook hier in de Kamer geldt; en meer nog gezien onze voorbeeldfunctie.
Op inhoud mag het hard zijn. Geen enkel probleem. Maar ik ben van mening dat bij iedere bedreiging of belediging die kan leiden tot bedreiging – en de voorzitter gaat over wat dat is – de spreker meteen het woord wordt ontnomen. Bied je geen excuses aan? Dan ben je klaar met het debat!

Wat mij betreft kun je dan na het debat bij de voorzitter komen om uit te leggen waarom je de volgende keer weer mee mag doen. Is dat kinderachtig? Nogal ja. Maar blijkbaar is het nodig.

Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee de omgangsvormen in dit Huis een stuk sneller normaliseren en de clickbait-filmpjes op social media een stuk minder en korter gaan worden. We zullen dit samen moeten doen. We zullen het samen moeten oppakken. Wij moeten met elkaar het voorbeeld zijn voor de samenleving.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!