Algemeen

Oud worden met elke dag een glaasje sherry?

Ouderen willen gezien worden als zelfstandige en mondige burgers. De krasse 103-jarige mevrouw Wolfert-Van der Burg geeft het goede voorbeeld. Zij adviseert dagelijks een glaasje rum of sherry te nuttigen om goed ouder te worden.

Ria de Sutter, kandidaat Statenlid voor GOUD in Zuid-Holland, mocht namens de bewonersraad van Rozenburg de 103-jarige mevrouw Wolfert-Van der Burg met haar verjaardag feliciteren. Ria heeft een lange carrière achter de rug in het openbaar bestuur. Ooit begonnen als gemeenteambtenaar werd ze uiteindelijk burgemeester, als laatste van Rozenburg dat in 2006 bij Rotterdam werd gevoegd. Vervolgens bleef Ria deze (deel)gemeente dienen als volksvertegenwoordiger.

Bloemetjes

De felicitaties van Ria de Sutter voor mevrouw Wolfert gingen gepaard met een forse ruiker bloemen. Het Zuid-Hollandse Statenlid Jaap Haasnoot was toevallig ook in de buurt. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om gezellig een kopje koffie mee te drinken in het aimabele gezelschap. Uiteraard nam ook hij een bloemetje mee. Jaap was daar vanwege een werkbezoek aan de landtong waar problemen zijn met geplande windturbines.

Lang fit blijven

Mevrouw Wolfert bleek ‘niet op haar mondje gevallen’ en gelukkig goed gezond. Het werd daarom een gezellige babbel, waarbij onder andere bleek dat mevrouw Wolfert het autorijden pas op 98-jarige leeftijd heeft opgegeven. “In de toekomst zullen we zien dat steeds meer ouderen tot op hoge leeftijd fit kunnen blijven”, concludeert Jaap Haasnoot. “Lang niet iedereen is na zijn pensioen direct zwak, ziek of misselijk. Voor een deel hangt dat natuurlijk wel af van het eigen gedrag. We kregen van de jarige het advies mee om elke dag een glaasje rum of sherry te drinken. Of dat advies wel voldoende wetenschappelijk onderbouwd is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat politici hun vooroordelen en blinde vlekken met betrekking tot de oudere medemens eens opzij zouden moeten zetten.”

Mondige burgers

GOUD doet zijn best om politici daarbij te helpen, belooft Jaap Haasnoot. “Het wordt immers hoog tijd dat de doelgroep van oudere Nederlanders bij de beleidsmakers en de politiek uit het verdomhoekje komt! Ouderen willen gezien worden als zelfstandige en mondige burgers, wat ze in het merendeel van de gevallen namelijk gewoon zijn. Ze willen niet alleen maar gezien worden als kostenpost en zeker niet als lastpost”, aldus het Statenlid van GOUD in Zuid-Holland.

Foto: Patrick Wanders

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!