Inkomen

Oudere ondernemers combineren passie én ervaring

Stel: Je bent al ietsje ouder maar je wilt nog zo graag je passie en ervaring in een eigen onderneming steken. Een risico, zeker, maar ook je droom. Wat doe je: doen of niet?

Liane den Haan is stellig: “Op latere leeftijd nog gaan ondernemen? Tuurlijk, doen!”, zegt zij vol overtuiging. “Juist wat oudere mensen hebben de kennis en levenservaring, en ook de drive en het doorzettingsvermogen om voor zichzelf een bedrijf op te zetten. Die wens moeten ze zeker in vervulling laten gaan. Het is wel belangrijk dat zij zich goed laten voorlichten over wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en draaiend houden van een eigen onderneming. Zodat hun droom niet uitdraait op een deceptie.” Wie de sprong gaat wagen en een eigen zaak begint, kan voor opleidingen en advies terecht bij de stichting Qredits. “Bij hen kun je niet alleen aankloppen voor een passende financiering voor je plannen, ze geven ook training, bijvoorbeeld hoe je een ondernemingsplan of een financieel plan schrijft. Echt aan te bevelen!”

Langgekoesterde wens

Dat een eigen onderneming beginnen fantastisch kan uitpakken zag Liane bij een werkbezoek aan twee wat oudere ondernemers die hun eigen zaak startten. Samen met ondernemersorganisatie ONL bezocht Liane Ron Krijgsman van Hengelsport Maarssen en Wilco Kruijt van het gelijknamige autoschadeherstelbedrijf in Mijdrecht. De langgekoesterde wens om in alle vrijheid te doen wat je het liefste doet werd door Ron en Wilco met succes in realiteit gebracht, maar kostte ook bloed, zweet en tranen.

Lees verder onder de foto’s

Alle lof

De recensies van de hengelsportspeciaalzaak van Ron Krijgsman (59) liegen er niet om: op internet krijgen zijn bedrijf en zijn mensen alle lof toegezwaaid. “Een geweldige hengelsportwinkel met vakmensen en goede prijzen’, schrijft een klant. Een ander noteert: ‘Breed assortiment, vriendelijke medewerkers’ en: ‘Grote winkel met vriendelijk personeel, personeel is behulpzaam en ze denken met je mee als je er niet uitkomt’. Een zeer tevreden klant geeft de speciaalzaak in Maarsen zelfs ‘een dikke 10!’

Kleine en grote maden

Ron Krijgsman glundert van alle loftuitingen. “We nemen inderdaad de tijd voor de klant en leggen alles zo goed en duidelijk mogelijk uit”, vertelt Ron tegen Liane. “De hengelsporters – of ze nu beginnend of gevorderd zijn – waarderen het ook dat we voor hen alles in huis hebben, of ze nu karpervisser, witvisser of zeevisser zijn. Ze kunnen bij ons terecht voor de hele visuitrusting of voor kleinere zaken als levend aas.” Ron trekt enkele bakken open en laat aan Liane de inhoud zien: “We hebben kleine en grote maden, en mestpieren.”

Zware start

Ron nam twee jaar geleden het bedrijf over van een oude vriend. Door corona was de start zwaar. “En toen werd ook nog eens de A12 afgesloten, waardoor we echt inkomsten misliepen”, vertelt Ron. “Ik ben gelukkig goed geholpen door Qredits, niet alleen op het financiële vlak, maar ook met coaching en cursussen. Voordat ik met deze hengelsportzaak begon werkte ik in de bouw als schilder. Daar hield ik behoorlijke astmaklachten aan over, maar die zijn gelukkig enorm afgenomen.”

Lees verder onder de foto’s

Oldtimers

Net als Ron Krijgsman werkt ook Wilco Kruijt (54) met veel liefde in zijn eigen zaak: een autoschadeherstelbedrijf in Mijdrecht. “Ook voor auto’s maakt voor ons de leeftijd niet uit”, lacht Wilco, die eerst restaurantmanager bij McDonalds was. “We herstellen oude beestjes tot in de puntjes; restauratie van oldtimers is zelfs een van onze expertises. Wij zijn een beetje eigenwijs en hebben zo onze eigen manier van werken. We gaan op onze manier om met materialen en mogelijkheden. Dat heeft geresulteerd in het winnen van een aantal mooie prijzen op diverse grote autoshows. En daar zijn we best trots op!”

Mijn passie

Wilco Kruijt Restauratie & Schadeherstel repareert schades aan jonge en oudere auto’s op een secure, ambachtelijke wijze. “Het resultaat is zo goed dat geen sporen van de schade zichtbaar zijn”, wijst Wilco op een van de zojuist behandelde auto’s in zijn werkplaats. Hij haalt heel veel voldoening uit het helpen bij de import van een ‘schuurvondst’. “Als iemand een bijzonder exemplaar gevonden heeft in het buitenland, dan zorgen wij ervoor dat deze klassieker naar Nederland komt en we restaureren de oldtimer met plezier en vakmanschap. Want ik wist het al van jongs af aan, en ik weet het nog steeds nu ik wat ouder ben: auto’s zijn mijn passie!”

Prachtige voorbeelden

“De werkbezoeken aan Hengelsport Maarssen en aan Wilco Kruijt Schadeherstel zijn prachtige voorbeelden van ondernemers die het heft in eigen hand hebben genomen en voor zichzelf begonnen”, zegt Liane na afloop. “Met hulp van onder meer Qredits en ONL, en met veel doorzettingsvermogen hebben Wilco en Ron succesvol hun eigen bedrijf op kunnen zetten. Mooi om te zien dat leeftijd geen enkele belemmering hoeft te zijn om je droom waar te maken!”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!