Inkomen

Pensioenfondsen flink in de plus, maar ouderen blijven in de min

Een verhoging van de pensioenen zit er voorlopig niet in. Ondanks het feit dat de rendementen van pensioenfondsen alleen maar stijgen, gaat de koopkracht van gepensioneerden er alleen maar op achteruit. “Dit is niet langer te verkopen,” vindt Kamerlid Liane den Haan, “Zeker niet aan ouderen met een smalle portemonnee. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken heeft mij in de Tweede Kamer de toezegging gedaan om te kijken of indexatie per 1 januari 2022 mogelijk zou zijn. Het kan niet waar zijn dat dat met deze cijfers van pensioenfondsen niet gebeurt.”

Vandaag presenteerden de vijf grootste pensioenfondsen hun kwartaalcijfers. Daaruit blijkt dat er hoogstwaarschijnlijk geen kortingen zullen plaatsen op de pensioenuitkeringen. Maar dat indexatie van de pensioenen er evenmin inzit.

Liane den Haan: “De pensioenen van gepensioneerden zijn al meer dan tien jaar niet geïndexeerd. Met als gevolg dat gepensioneerden de 20 procent koopkrachtstijging hebben gemist die werkenden wel hebben gekregen. En voor komend jaar staan gepensioneerden weer in de min!”

“Het gaat dus slecht met de portemonnee van de gepensioneerden, terwijl het veel pensioenfondsen financieel voor de wind gaat. In september was de dekkingsgraad van de fondsen gemiddeld 110 procent. Dat is het hoogste percentage in drie jaar! Daarom heb ik er bij het Kabinet op aangedrongen om gepensioneerden tegemoet kon komen. Want het valt toch niet verkopen dat iedereen in Nederland erop vooruit gaat behalve de ouderen! De staatssecretaris van SZW deed de toezegging dat hij ging kijken naar mogelijkheden om bij 105 procent dekkingsgraad van de pensioenfondsen te kunnen indexeren.”

“Om dit kracht bij te zetten hebben Kamerlid Azarkan van DENK en ik het voorstel gedaan om de regels die in de transitieperiode richting het nieuwe pensioenakkoord gaan gelden een jaar naar voren te halen. Dan kunnen pensioenfondsen die een dekkingsgraad van 105 procent hebben al vanaf 1 januari 2022 indexeren, in plaats van per 1 januari 2023!”

Helaas stemde de Tweede Kamer niet in met deze motie. Maar de toezegging van de staatssecretaris staat nog wel. Den Haan: “Ik hoop dat hij de regels op dit punt aanpast, zodat ouderen er in hun koopkracht vanaf volgend jaar iets op vooruit gaan. Want met miljarden euro’s in kas bij pensioenfondsen valt niet meer te verkopen dat gepensioneerden zo de klos zijn!”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!