Gezondheid

Regels en wetten dwarsbomen vrijwilligers om de zorg te ontlasten

7 december 2021: het is vandaag Nationale Vrijwilligersdag, een dag om de miljoenen mensen te bedanken die zich voor een ander inzetten. Maar Tweede Kamerlid Liane den Haan vraagt vandaag ook aandacht voor de regels en wetten die vrijwilligerswerk in de weg staan. Want terwijl zorgmedewerkers op hun tandvlees lopen en verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties minder zorg en ondersteuning kunnen leveren dan nodig is, staan er vrijwilligers aan de zijlijn. Zij willen de zorg helpen ontlasten, maar mogen dat niet vanwege regels en wetten.

“Bijna de helft van alle volwassenen in Nederland verricht vrijwilligerswerk,” aldus Tweede Kamerlid Liane den Haan. “Dat is geweldig. We kunnen niet zonder hun enorme inzet, onder andere in de zorg. Helaas zijn er nog veel meer mensen die als vrijwilliger aan de slag willen, maar dat niet mogen doordat regels en wetten in de weg staan. Zo krijgen mensen die een baan zoeken geen toestemming van het UWV om bij een zorgorganisatie vrijwilligerswerk te doen. Dat moet echt veranderen en daarom vraag ik daar vandaag aandacht voor. Want dit soort barrières zorgen er voor dat beschikbare en gemotiveerde mensen niet mee kunnen helpen in de zorg.”

Nuttig maken

“Ik kreeg een mail van een 64-jarige mevrouw die na 46 jaar gewerkt te hebben nu werkloos is. Zij solliciteert zich een slag in de rondte, maar wordt nergens aangenomen. En nu wil ze zich nuttig maken als vrijwilliger bij een zorgorganisatie. Na enkele malen succesvol proefdraaien meldde de vrijwilligster zich officieel aan bij de zorginstelling. Ze vroeg een VOG aan en toestemming bij het UWV. Dat laatste werd afgewezen. Zorginstellingen zijn geen ANBI- of SBBI-organisaties en dus mag het niet van het UWV.”

Extra handjes

Liane den Haan: “Ik snap daar echt niets van. Op dit moment loopt de zorg helemaal over. Dat zie ik ook zelf tijdens mijn eigen vrijwilligerswerk in een verpleeghuis in Utrecht. Daar zijn ze juist enorm blij met iedereen die wil helpen. En dan kan het toch niet zo zijn dat mensen die zich willen inzetten, worden ontmoedigd? Laat iedereen die wil helpen, gewoon aan de slag gaan. Wetten en regels moeten daarbij niet in de weg staan. Zeker niet nu er een pandemie gaande is en elk extra paar handjes verlichting geeft.”

 


 

Motie

De motie (voorstel) van Liane den Haan om belemmeringen weg te nemen zodat mensen met een uitkering gedurende de pandemie tóch vrijwilligerswerk mogen doen in de zorg, is door de Tweede Kamer aangenomen!

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!