De Bodedienst van de Tweede Kamer bracht een inspiratiebezoek aan de Efteling. Om te zien en te ervaren hoe in Kaatsheuvel gastvrijheid met een hoofdletter G wordt geschreven. Om inspiratie op te doen en de verschillen en overeenkomsten te bespeuren. Want ook de bodes in de Tweede Kamer brengen goed gastheerschap dagelijks in praktijk.
Het was geen opvallend gezelschap dat op vrijdag 16 september door de Efteling wandelde. De groep bestond uit twintig mannen en vrouwen in alledaagse kleding en gewapend met een paraplu tegen de overtrekkende buien. Wie niet beter wist, zou denken dat een groepje collega’s simpelweg een leuk dagje uit had, net zoals ontelbare andere gasten van het attractiepark. Maar dit was wel degelijk een bijzonder gezelschap. Twintig bodes uit de Tweede Kamer wandelden die dag door het attractiepark in Kaatsheuvel.
Speciale taak
De bodes hebben in de Tweede Kamer een speciale taak. Ze zijn verantwoordelijk voor de gang van zaken in de plenaire vergaderzaal en alle andere vergaderlocaties. Ze helpen waar nodig de Kamerleden, assisteren de Kamervoorzitter en ze bieden ondersteuning bij de uitvoering van ceremoniële taken. Op hun werkplek zijn de bodes altijd piekfijn gekleed, keurig in pak en soms zelfs met vlinderdasje.
Kei in gastvrijheid
Het idee om de Kamerbodes een kijkje achter de schermen van de Efteling te geven om te zien hoe daar hospitality in praktijk wordt gebracht kwam van Tweede Kamerlid Liane den Haan. “Toen ik met mijn team op werkbezoek was bij de Efteling, was ik verwonderd, zoals natuurlijk altijd in de Efteling”, vertelt Liane. “Ik was verwonderd over hoe hoog duurzaamheid bij het park in het vaandel staat. En ook hoeveel belang zij hechten aan het gastheerschap. Bij de Efteling zijn ze een kei op het gebied van gastvrijheid. Laten onze bodes dat nou ook zijn! De bodes zorgen ervoor dat de vergaderingen in Kamer perfect verlopen en ze zijn ook nog eens heel bezorgd en attent voor ons als Kamerleden, en voor alle bezoekers van de publieke tribune in ons Kamergebouw.”
Nieuwe inzichten
Liane stelde voor een wederzijds werkbezoek te organiseren. “Zo’n uitwisseling van mensen van de Efteling en van de Tweede Kamer geeft nieuwe inzichten en inspiratie”, stelde Liane. Ze kreeg voor haar plan de handen op elkaar van voorzitter Vera Bergkamp, en ook de Efteling stemde enthousiast in. En dus togen de bodes per bus van Den Haag naar Kaatsheuvel, waar ze hartelijk werden ontvangen met een lunch – inclusief Brabantse worstenbroodjes – in het middeleeuws gethematiseerde restaurant Het Wapen van Raveleijn. In de imposante Troonzaal vertelde vervolgens Koen Sanders, directeur Product, Markt & Imago, over de zeventigjarige geschiedenis van de Efteling. Koen vertelde onder meer dat met grote regelmaat complimenten van bezoekers aan de medewerkers worden doorgegeven, vergezeld van een heerlijke taart. “Medewerkers zijn dan soms verbaasd”, vertelt Koen, “want ze zeggen dat het heel normaal is wat ze doen. Het gaat helemaal niet om expliciete dingen, maar de bezoekers zien dat anders. Zij krijgen persoonlijke aandacht, voelen de authenticiteit van die aandacht en de menselijke maat.”
Overeenkomst
Eén van de bodes ziet die overeenkomst met het werk wat zij doen: “Ook wij weten dat je elke dag wel voor iemand iets bijzonders kunt doen”, vertelt hij. “Je moet vooral niet denken: ik ben maar een onderdeeltje van een grote groep; doe ik er wel toe? Ja, zeker. Iedereen doet ertoe. We doen het samen en maken met elkaar dat bewoners – de Kamerleden dus – en bezoekers zich goed voelen in en om onze vergaderzalen.”
Nieuwe ideeën
Na de introductie door directeur Koen Sanders gaan de Kamerbodes het park in voor een inspiratietour, waarbij met name de kijkjes achter de schermen de interesse van de groep hebben. Sven Olree, Team Lead Hotels en Resorts, neemt de bodes onder meer mee naar een van de populairste restaurants in de Efteling, Polles Keuken. In dit pannenkoekenrestaurant, waar de pannen pruttelen, de ketels fluiten en de soeplepels tikken, vertelt een medewerker hoe zij werken aan het nog verder verbeteren van de gastbeleving. Zo hebben de medewerkers een eigen inspiratieboek samengesteld, waaraan telkens nieuwe ideeën worden toegevoegd om de verwachtingen van de gast te kunnen overtreffen.
Lees verder onder de foto’s
Een blij gezicht
Vanzelfsprekend wordt een bezoekje gebracht aan de achtbanen. Bij Baron 1898 vraagt Sven aan een medewerker te vertellen hoe hij omgaat met een kind dat te klein is om mee te mogen in deze heftige achtbaan, die voorzien is van een loodrechte afdaling die zorgt voor een vrije val van 37,5 meter. “Zo’n kind is vanzelfsprekend teleurgesteld; hij of zij had er zich al dagen op verheugd”, vertelt de attractiemedewerker. “Maar veiligheid voor alles, dus helaas geen ritje vandaag in Baron 1898. Samen met het kind ga ik dan op de plattegrond op zoek naar een achtbaan waar hij of zij wél in mag. In Max en Moritz bijvoorbeeld, daar mag een kind al in als hij een meter lang is. Dan zie je toch weer een blij gezicht!”
Vertreksein geven
Ook bij de legendarische Python kennen ze verhalen van hoe een eenvoudig, alledaags gebaar voor kinderen onvergetelijk is. “Bij het instappen bleek dat een jongetje niet mee kon omdat hij nog net geen 1 meter 20 was”, vertelt Sven. “Teleurstellend natuurlijk. De medewerker gaf het kind zijn giletje en vroeg hem dat aan te trekken. Hij mocht deze keer het vertreksein geven voor de achtbaantrein, met daarin zijn vader en moeder. Trots als een pauw verrichte het manneke zijn taak. Vader maakte er een video van en die werd 120.000 keer bekeken op socials. Onze medewerker gaf het baasje een briefje mee waarop stond: ‘Jij kunt over tien jaar bij de Efteling komen werken’. Dat briefje ligt nog steeds op het nachtkastje van de jongen. Simpel, maar zo mooi!”
Eerst Droomvlucht, dan Villa Volta
Na nog diverse andere verhalen en voorbeelden over hoe ze bij de Efteling invulling geven aan hospitality was het tijd voor de medewerkers van de Bodedienst om zelf het park in te gaan. Er werden hele schema’s gemaakt over hoe in de beperkte resterende tijd nog zoveel mogelijk attracties konden worden gedaan. “Eerst naar Droomvlucht, dan naar Villa Volta ernaast. Vervolgens naar Symbolica en als laatste naar Fata Morgana. Dat redden we net”, stelde een van de bodes voor, die duidelijk niet voor het eerst in de Efteling was. In de bus terug naar de Hofstad werd geconcludeerd dat dit niet alleen een nuttig werkbezoek was, maar ook uiterst inspirerend, en perfect passend in het traject Hospitality dat loopt binnen de Bodedienst. Binnenkort ontvangen de bodes op de voor hen zo kenmerkende gastvrije manier een delegatie van de Efteling in de Tweede Kamer.