Welzijn

Tweede Kamer erkent Hidden Disabilities Sunflower

Mensen die een verborgen handicap hebben zoals autisme, een angststoornis, ADHD, PTSS of Alzheimer lopen regelmatig tegen onbegrip aan. Hun beperking is op het eerste gezicht niet zichtbaar en wordt daarom niet herkend. Het project Hidden Disabilities Sunflower zorgt ervoor dat deze mensen wel gezien worden en net dat beetje meer aandacht, ruimte of rust krijgen dat ze nodig hebben. De Tweede Kamer is sinds eind 2022 ook aangesloten bij Hidden Disabilities Sunflower. Kamerlid Liane den Haan nam het initiatief daartoe.

Met een korte bijeenkomst heeft de Tweede Kamer als eerste parlement van de Europese Unie het programma Hidden Disabilities Sunflower erkend om zo de Tweede Kamer nog beter toegankelijk te maken voor iedereen. Het Sunflower-project startte zes jaar geleden in Engeland. Op de luchthaven Gatwick bij Londen werd geconstateerd dat de groep mensen met een op het eerste oog onzichtbare handicap steeds groter werd. En ook dat er regelmatig problemen ontstonden door misverstanden en onbegrip. Zou er iets te ontwikkelen zijn zodat mensen met een verborgen handicap herkenbaar zouden zijn?, was de vraag van het personeel. De oplossing bleek simpel en heel effectief: een groen sleutelkoord met gele zonnebloemen. Discreet, maar toch zichtbaar. De medewerkers van Gatwick werden geïnformeerd over de betekenis van het keycord en opgeleid om juist te handelen. Het Sunflower-keycord werd een groot succes: in Engeland volgden alle luchthavens het voorbeeld van Gatwick en ook het openbaar vervoer, supermarkten, ziekenhuizen, scholen, toeristische attracties en universiteiten sloten zich bij het initiatief aan.

Lees verder onder de video

Enorme mijlpaal

In Nederland deed Sunflower Hidden Disabilities in 2019 zijn intrede: op voorspraak van Kees Hoekstra werd het project op Schiphol gelanceerd. Kees werd door de Engelse moederorganisatie gevraagd om de vertegenwoordiging van Sunflower in Nederland en België op zich te nemen. Hij ging akkoord, zegde zijn baan op en werd regionaal directeur voor Nederland en België. “En het gaat goed hier”, vertelt Kees glimlachend. “Op al ruim vijfhonderd locaties wordt Sunflower erkend. Heel recent mochten we de bioscopen van Pathé en Kinepolis verwelkomen, en we worden ook al erkend in bijvoorbeeld het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Daar is de Tweede Kamer nu bijgekomen, dat is voor Sunflower een enorme mijlpaal!”

Lees verder onder de foto’s

Geen privileges

Alle afdelingen in de Tweede Kamer, en met name de afdelingen die met het publiek te maken hebben, zijn in de afgelopen maanden getraind hoe om te gaan met dragers van het Sunflower-keycord. “Dragers van het sleutelkoord krijgen geen speciale privileges ten opzichte van niet-dragers”, beklemtoont Kees Hoekstra. “Het is een herkenning en erkenning voor buitenstaanders, waardoor er meer begrip is als iemand iets meer tijd nodig heeft of wat meer hulp. Niet meer en niet minder. En dat werkt fantastisch!”

Geroffel op de bankjes

Het initiatief om Sunflower Hidden Disabilities in te voeren in de Tweede Kamer kwam van Kamerlid Liane den Haan. “Mijn dochter gebruikt het keycord ook en ze is daar reuzeblij mee. Ik heb contact gelegd met Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die meteen een voorstander was en ook de Kamerorganisatie enthousiast wist te maken voor Sunflower. Wat de medewerkers van de Kamer voor elkaar hebben gekregen is geweldig”, zei Liane in de plenaire vergaderzaal tegen de Sunflower-deelnemers die zich daar ter gelegenheid van de lancering hadden verzameld. “Laten we voor alle medewerkers van de Tweede Kamer doen wat Kamerleden altijd doen als ze hun goedkeuring willen laten blijken: roffelen op de bankjes.” Waarna er een vrolijk trommelgeluid door de bekendste vergaderruimte van Nederland klonk.

Integrale toegankelijkheid

Voorzitter Vera Bergkamp benadrukte het grote belang dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal hecht aan een goede bereikbaarheid en integrale toegankelijkheid. “Met als doel de Tweede Kamer beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De Tweede Kamer is tenslotte van en voor iedereen. Daarom hebben we in maart een blindengeleidelijn naar ons gebouw in gebruik genomen en een audiomaquette geplaatst. En daarom heeft de hele Kamerorganisatie ook meegewerkt aan het implementeren van Sunflower Hidden Disabilities. De zonnebloem, die staat voor geluk, kracht en positiviteit, heeft ook in dit pand voortaan een bijzondere betekenis. De betekenis van elkaar iets meer tijd gunnen en hulp aanbieden waar dat nodig is.”

In heel Nederland

Initiatiefneemster Liane den Haan zei toe als ambassadeur voor Sunflower te blijven optreden. “Ik weet hoe ongelooflijk belangrijk dit is, want als je een ‘hidden disability’ hebt, ervaar je regelmatig veel onbegrip. Dit sleutelkoord en de andere materialen die Hidden Disabilities Sunflower aanbiedt helpen dan. Ik wil me er sterk voor maken dat ook andere organisaties Sunflower gaan invoeren. In heel Nederland moet dit keycord bekend worden, en ik draag daar graag mijn steentje aan bij.”

Meer informatie op de website van Sunflower Hidden Disabilities

 

Foto’s: Tweede Kamer – Jeroen van der Meyde

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!