Gezondheid

Verdubbeling dodelijke valpartijen: actie noodzakelijk

Vorig jaar overleden maar liefst 5.400 mensen door een val. Dat is bijna twee keer zo veel als tien jaar geleden. Het betreft in veel gevallen tachtigplussers. Liane den Haan stelde er Kamervragen over aan staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek trok aan de bel: uit hun analyse van doodsoorzaken kwam het schokkende cijfer van meer dan vijfduizend doden door fatale valpartijen. Het zijn vooral tachtigplussers en relatief vaak mensen met dementie die door een val om het leven komen. Valpartijen en de gevolgen daarvan zijn een gigantische – en steeds groter wordende – kostenpost voor de zorg. Valpreventie is daarom dubbel effectief: enerzijds vallen er minder ouderen, wat heel veel leed bespaart. Anderzijds draagt valpreventie in grote mate bij aan reductie van de zorgkosten.

Duizenden doden

Liane den Haan stelde schriftelijke vragen aan staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht ‘Duizenden doden na valincidenten’ dat in De Telegraaf stond. Het Kamerlid van GOUD Nederland vroeg aan de bewindsman wat hij vindt van het bericht dat het aantal valincidenten met een dodelijke afloop in de laatste tien jaar is verdubbeld.

Nationaal Plan Valpreventie

“Wanneer krijgen wij het reeds aangekondigde Nationaal Plan Valpreventie?”, wilde Liane van de staatssecretaris weten. “En hoe gaat u borgen dat de middelen die in 2023 beschikbaar komen voor gemeenten om valpreventie te organiseren daadwerkelijk worden ingezet voor effectieve interventies?”

Proefproject

In Noord-Limburg starten dit najaar zeven gemeenten met een project gericht op valpreventie. De gemeenten werken samen met de zorgverzekeraars VGZ en CZ, een zorgkantoor, VeiligheidNL en Vilans. Samen zijn zij de Health Impact Bond gestart. Met dit project, waaraan 2500 ouderen deelnemen, willen ze in het noorden van Limburg laten zien dat dit soort projecten werkt en echt effectief is, zodat de financiering ervan sneller van de grond komt. Want dat is nog steeds een probleem.

Rol gemeenten

Gemeenten krijgen van 2023 financiële middelen die zij kunnen zetten voor effectieve interventies. Liane wil van staatssecretaris Van Ooijen weten of gemeenten al voorbereidingen aan het treffen zijn om die middelen goed te gebruiken. “Zo, nee waarom niet en hoe gaat u ervoor zorgen dat gemeenten die voorbereidingen wel treffen?”, vroeg Liane. “Hoe gaat u de gemeenten op hun rol wijzen en faciliteren daarin?”

► Lees hier de Kamervragen

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!