Welzijn

Vrijwilligers in het zonnetje op Nationale Vrijwilligersdag

Vandaag – 7 december – is er speciale aandacht voor alle vrijwilligers die ons land rijk is tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. Vrijwilligers worden in het zonnetje gezet, bijvoorbeeld door de organisatie of instantie waarvoor zij hen gewaarde werk verrichten of door gemeentes.

“Vrijwilligers zijn echt onmisbaar”, vindt Kamerlid Liane den Haan. “Wat zou bijvoorbeeld de zorg – waar men al zoveel handjes te kort komt – moeten zonder vrijwilligers? Vrijwilligers zijn toppers! In verzorgingshuizen zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat de bewoners wat extra aandacht en liefde krijgen. Op een dag als vandaag benadrukken we de grote waarde van vrijwilligers – op welk gebied dan ook – nog eens extra!”

Welzijnswerk

Om te laten zien hoe dankbaar GOUD is voor al het werk dat vrijwilligers doen, zetten twee politiek leiders van de partij vandaag een vrijwilliger in het zonnetje. Symbolisch voor alle vrijwilligers in ons land brachten Liane den Haan – Tweede Kamerlid voor GOUD – en Willem Bakx – lijsttrekker van GOUD Zuid-Holland – een bezoekje aan Ank de Jong, beter bekend als ‘oma Ank’. Ank stond ooit aan de wieg van het welzijnswerk in haar woonplaats Den Haag. Jarenlang zette zij zich in voor het Wijkberaad Leyenburg. “Daar was ik wekelijks vaak wel zo’n veertig uur mee bezig”, vertelt zij aan Liane en Willem. “Ik was voorzitter van de buurtcommissie en algemeen bestuurslid van het wijkberaad.”

Lees verder onder de foto

Koffie- en theeochtenden

Ondanks twee nieuwe heupen en gehoorapparaten maakte Ank menig rondje door de wijk en zette zij zich onder meer in voor aardwarmte, nieuwbouwprojecten en de renovatie van de wijkschool. Thuis heeft ‘oma Ank’ een heus kantoor met een historisch archief over de wijk. Ook richtte zij Sociaal Cultureel Leyenburg op en organiseerde ze activiteiten en koffie- en theeochtenden voor de buurt. Van boodschappendiensten tot taxipassen, van hulp bij belastingaangifte tot het aanvragen van huishoudelijke hulp, oma Ank heeft het allemaal gedaan. Zelfs nu nog – nu Ank richting 90 jaar gaat – is ze helemaal bij met alle raadsstukken die van toepassing zijn voor de wijk.

Vinger aan de pols

Ank de Jong verhuisde onlangs naar het woonproject De Schoone Ley en voorziet daar de nieuwe bewonerscommissie nog dagelijks van de nodige input. Wijkberaad Leyenburg stopte begin oktober helaas, maar Ank gaat op persoonlijke titel in de wijk door met het houden van een vinger aan de pols in haar geliefde wijk Leyenburg. Op deze Nationale Vrijwilligersdag verdiende Ank het presentje dat Willem en Liane meebrachten volop. Ze staat symbool voor alle vrijwilligers in Nederland die net als Ank ware toppers zijn!

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!