Gezondheid

Waar blijft medicatie voor mensen met immuunstoornis?

Liane den Haan vraagt aan minister Kuipers hoe hij ervoor gaat zorgen dat preventieve medicatie zo snel mogelijk bij mensen met een immuunstoornis terecht komt. “Zodat ook zij goed beschermd zijn tegen corona en niet meer in isolatie hoeven te blijven.”

Nederland is al weer heel snel gewend aan een leven zonder coronamaatregelen. Heel Nederland? Nee, zeker niet! De meest kwetsbare mensen in onze samenleving lijden nog steeds enorm onder corona. “Ouderen met meerdere aandoeningen en mensen die immuun-gecompromitteerd zijn, zijn nog steeds extreem voorzichtig, al meer dan twee jaar lang”, vertelt Liane den Haan. “Sommigen leven al die tijd in isolatie.”

#VergeetOnsNietErnst

Een van de ‘kwetsbaren’ is Annelies. Zij slikt medicatie die haar afweersysteem onderdrukt, zodat haar donornier niet afgestoten wordt. Ook Annelies zit al twee jaar in isolatie. Met de hashtag #VergeetOnsNietErnst – gericht aan gezondheidsminister Ernst Kuipers – vraagt zij continu aandacht voor al die mensen die corona helaas niet de rug kunnen toekeren. Het kritiekpunt is vooral dat Nederland veel te traag is met het toelaten van medicatie die mensen met een immuunstoornis kan helpen.

Via Europese Unie

Liane den Haan stelde vandaag vragen over deze kwestie aan minister Kuipers. Het Kamerlid wil weten hoe groot de groep mensen is met een zeer kwetsbare gezondheid bij wie vaccins niet werken door een slechtwerkend immuunsysteem. “Ik wil van de minister horen waarom de overheid de medicijnen voor hen niet direct heeft ingekocht, maar besloten heeft om die medicatie via de Europese Unie in te kopen”, vertelt Liane. “Ik ben benieuwd hoe de minister ervoor gaat zorgen dat de preventieve medicatie zo snel mogelijk bij deze patiënten terechtkomt, zodat ook zij goed beschermd zijn tegen corona en niet meer in isolatie hoeven te blijven.”

Preventieve medicijnen

Liane maakt zich zorgen of er wel genoeg preventieve medicijnen worden besteld voor alle mensen met een slechtwerkend immuunsysteem. “Kan de minister garanderen dat dat werkelijk zo is?”, vraagt Liane aan de bewindsman. Het Kamerlid informeert ook naar de laatste stand van zaken van de inkoop van de medicijnen Lagevrio, Paxlovid en Evusheld. “Eerder liet minister Kuipers weten dat het medicijn Evusheld naar verwachting in juni beschikbaar is. Ik hoop dat dat zo is!”

Mondkapjes

Liane wil ook graag van de minister vernemen wat hij vindt van het pleidooi van een groep mensen met een slechtwerkend immuunsysteem om het dragen van mondkapjes te verplichten op belangrijke plekken zoals ziekenhuizen, huisartspraktijken en apotheken. “En bent u bereid om de FFP2-maskers, die betere bescherming bieden maar relatief duur zijn, voor mensen met een slecht immuunsysteem tijdelijk gratis beschikbaar te stellen totdat de preventieve medicijnen in Nederland beschikbaar zijn?”, aldus Liane in haar vragen aan het kabinet.

Naar de schriftelijke vragen

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!