Algemeen

Werkbezoek: de Noordzee als klimaatneutraal energiesysteem

De Noordzee als bakermat voor een geïntegreerd energiesysteem, dat klinkt futuristisch, maar dat is het niet. Onder de naam North Sea Energy werken dertig gerenommeerde internationale bedrijven samen aan onderzoeken die moeten aantonen dat het kan. Eén van de onderzoeksprojecten is PosHYdon, een pilot waar vanuit zeewater groene waterstofenergie wordt geproduceerd. Liane den Haan liet zich over het PosHYdon-project informeren.

Op een platform op de Noordzee onderzoekt Neptune Energie Netherlands of en hoe op een grootschalige wijze groene waterstof kan worden ontsloten als innovatieve energiebron. De naam van dit wereldwijd unieke project is voluit Pilot for Offshore Hydrogen Production, afgekort PosHYdon. De voordelen van waterstof als energie uit zee halen zijn groot: het is veel goedkoper en heeft beduidend minder impact op het milieu.

Nieuwe vormen van energie

Liane den Haan bracht samen met haar Kamercollega Silvio Erkens (VVD) een werkbezoek aan het Q13a-A-platform, dertien kilometer voor de Scheveningse kust. Voordat het werkbezoek kon plaatsvinden moesten Liane en Silvio deelnemen aan een strenge veiligheidstraining, onder meer onder water, waarvoor zij beide met glans slaagden. Het platform Q13a-A werd in 2013 door lokale bedrijven in Rotterdam en Antwerpen gebouwd. Het is nu de thuishaven van het veelbelovende PosHYdon-project. “De Noordzee speelt een sleutelrol bij hernieuwbare energie, zoals grootschalige productie van windenergie en waterstof”, vertelt Liane. “Deze eerste pilot ter wereld waar vanuit zeewater groene waterstofenergie wordt geproduceerd past in ons streven de wereld goed achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. We moeten echt vaart maken met nieuwe vormen van energie!”

Lees verder onder de foto

Een klimaatneutraal energiesysteem

Het North Sea Energy-programma, waar PosHYdon onderdeel van uitmaakt, onderzoekt hoe de Noordzee benut kan worden voor een klimaatneutraal energiesysteem. Het Noordzeegebied biedt daartoe een groot potentieel, denken de ruim dertig nationale en internationale partijen die bij het project betrokken zijn. Het programma, dat in 2017 is gestart, onderzoekt de voordelen van slimme koppelingen tussen de verschillende energiefuncties op de Noordzee.

Winst voor het milieu

De koppelingen tussen diverse energiefuncties leveren de samenleving niet alleen besparingen op in geld en tijd, er wordt ook veel minder CO2 uitgestoten. “Dat is winst voor onze portemonnee en vooral voor ons milieu”, constateert Liane. “We zijn dan niet alleen minder – of helemaal niet meer – afhankelijk van fossiele energiebronnen, we hoeven straks onze energie ook niet meer te halen uit landen waar we liever geen zaken mee doen. Ik heb veel respect voor dit onderzoeksproject en ben blij dat ik een werkbezoek aan dit offshore platform heb kunnen en mogen brengen.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!