Gezondheid

Werkbezoek Janssen: medicijnen maken het verschil

Hoe verloopt het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en vaccins? Hoe worden ze ontwikkeld en geproduceerd? Liane den Haan hoorde en zag het tijdens een werkbezoek aan Janssen Nederland in Leiden.

Liane den Haan bracht een werkbezoek aan Janssen Nederland op het Leiden Bio Science Park. Janssen – het levenswerk van dr. Paul Janssen – is sinds 1961 onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, dat ruim 130.000 werknemers over de hele wereld heeft. Janssen in Nederland houdt zich bezig met alles dat bij het maken van geneesmiddelen en vaccins komt kijken: van onderzoek tot ziektepreventie en van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins tot de productie en het beschikbaar maken ervan.

Zes expertisegebieden

Janssen Nederland richt zich op zes expertisegebieden: oncologie, neurowetenschappen, infectieziekten & vaccins, immunologie, pulmonale hypertensie en cardiovasculaire & metabole ziekten. In Leiden werken meer dan tweeduizend mensen. Hun dagelijkse doel is geneesmiddelen ontwikkelen die een verschil maken voor patiënten en de maatschappij. “Met onze geneesmiddelen streven we ernaar de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten te verbeteren”, vertelt Koen Venekamp, Senior Manager Government Affairs & Policy (foto rechts). “Met de ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen dragen wij en andere bedrijven bovendien bij aan de werkgelegenheid, de welvaart en het verdienvermogen van ons land.”

Erg complex

Samen met Director External Affairs Michel van Agthoven en Senior Market Access Manager Joost Braakman gaf Koen Venekamp een update over het belang van snellere toegang tot geneesmiddelen. “We hebben het in Nederland wel erg complex gemaakt”, vertelt Koen. “Patiënten wachten steeds langer op nieuwe medicijnen: gemiddeld vijfhonderd dagen en in sommige gevallen zelfs meer dan duizend dagen.”

Doorlooptijd verminderen

“Het duurt inderdaad eindeloos lang voordat vaccins, geneesmiddelen en nieuwe medische technologieën beschikbaar zijn voor patiënten”, beaamt Liane. “Bij vaccins is het met name het advies van de Gezondheidsraad dat lang op zich laat wachten. Het duurt gemiddeld zes jaar voordat een nieuw vaccin op de werkagenda van de Gezondheidsraad komt. Daarna kan het nog eens anderhalf jaar duren voordat het advies verschijnt. Dat moet echt korter kunnen; ik heb de bewindslieden op het ministerie van VWS gevraagd hoe zij deze doorlooptijd drastisch gaan verminderen.”

Inzetten voor patiënten

Na het gesprek over het belang van snellere toegang tot geneesmiddelen en minder complexiteit kregen Liane en haar beleidsmedewerker Aleydis Kenney een rondleiding op de campus van Janssen Nederland. Ze bezochten één van de laboratoria en zagen hoe vaccins tot stand komen en wat die doen op de lichaamscellen. Andreia Allen (Associate Scientist) en Chayenne Ghazi (Assistant Scientist) vertelden gedreven over hun werk op het gebied van biofysica. Heel terecht dat minister Ernst Kuipers tijdens het laatste debat in de Tweede Kamer over geneesmiddelen benadrukte dat mensen die werken bij farmaceutische bedrijven zich iedere dag inzetten voor patiënten!

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!