Inkomen

Werkbezoek aan innovatieve en enthousiaste ondernemers

Op de Dag van de Ondernemer, georganiseerd door MKB Nederland, bezocht Liane den Haan drie mooie ondernemingen en sprak er met de eigenaren: zorginstelling Royaal Thuis, pastamaker Wholy Greens en computeropknapper Copiatek.

Vrijdag 19 november 2021 was het de jaarlijkse Dag van de Ondernemer om aandacht te geven aan het belang van ondernemers in Nederland. Een goede reden voor Liane den Haan om een werkbezoek te brengen aan enkele ondernemingen in Den Haag. Bij het eerste werkbezoek stak Liane haar licht op bij Royaal Thuis, opgericht in 2010 door drie zussen van Turkse komaf die zich als doel stellen om kwetsbare mensen te helpen en te ondersteunen. Zij zagen al snel dat er veel behoefte is aan zorg waarbij er aandacht is voor de levenswijze, religie en moedertaal van cliënten en besloten Royaal Thuis op te richten. Nu is Royaal Thuis één van de grootste aanbieders van zorg in de regio Haaglanden.

Duurzaam en circulair

Het tweede werkbezoek vond plaats in de voormalige Philips-fabriek in Den Haag. In dit grote, zes verdiepingen tellende pand is tegenwoordig The New Farm gevestigd, de overkoepelende naam van meerdere initiatieven die zich hard maken voor het duurzaam en circulair verbouwen en produceren van voedsel in de stad. Liane maakte in The New Farm kennis met twee kleine ondernemingen: Wholy Greens, waar van ‘voedsel waste’ – groenteoverschot van boeren – pasta wordt gemaakt, en Copiatek, een bedrijf dat afgeschreven computers, laptops en tablets een tweede leven geeft. Een deel van de opgeknapte apparaten wordt gratis beschikbaar gesteld aan kinderen uit arme gezinnen. In beide bedrijven werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. •

Werkbezoek Royaal Thuis

Royaal Thuis in Den Haag biedt thuiszorg (wijkverpleging en huishoudelijke hulp), begeleiding van kwetsbare mensen, kraamzorg en kinderopvang. Uitgangspunt bij de zorg zijn de kernwaarden LIEF: Leefkracht, Innovatie, Expertise en Familiaire benadering.

De medewerkers van Royaal Thuis vormen een afspiegeling van de samenleving; er werken zorgprofessionals met een diverse achtergrond en afkomst. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt lukt het Royaal Thuis tot op heden om voldoende medewerkers aan te trekken en aan zich te binden. “Dat komt met name door onze kernwaarden”, vertelt bestuurder Emete Solmaz. “We werken echt vanuit de zorgmedewerker: hoe kan iemand zich verder ontwikkelen?” Als iemand nog niet het juiste niveau heeft, wordt hij of zij niet afgewezen, maar wordt er samen een ontwikkeltraject gemaakt en ingezet.

Overigens stelt de landelijke en lokale overheid wel behoorlijk wat eisen aan medewerkers. “Er waren mensen die bij PostNL hadden gewerkt en die graag bij ons aan de slag wilden”, geeft Emete Solmaz als voorbeeld. “De gemeente keurde dat niet goed, omdat ze per se een MBO2-opleiding Zorg en welzijn moesten hebben. Met een krappe arbeidsmarkt en een steeds grotere zorgvraag moet dit echt anders!”

Liane is het met Emete eens: “We moeten ‘omdenken’ en kijken naar oplossingen in plaats van star vasthouden aan regels. Zet mensen die de capaciteiten en vaardigheden hebben gewoon in, ook al hebben ze wellicht nog niet de juiste papieren. Zeker nu, met corona. Ik heb daarom ook Kamervragen gesteld over Extra Handen voor de Zorg: het kan toch niet zo zijn dat mensen die graag in de zorg willen helpen niet aan de slag kunnen omdat we enorm veel regels stellen? Daarnaast moeten we ook anders kijken naar de zorg: hoe kunnen we bereiken dat er minder zorg en ondersteuning nodig is? En we moeten meer gebruik maken van nieuwe technologie en eHealth.”

Werkbezoek The New Farm

The New Farm is gehuisvest in de liefst 13.000 vierkante meter grote voormalige Philips-fabriek in Den Haag. Nu is het een bedrijfsverzamelgebouw voor ondernemingen die werken aan oplossingen voor de toekomst. Wat alle kleine bedrijven in The New Farm met elkaar gemeen hebben is dat ze werken aan duurzaamheid, innovatie en dat ze mensen in dienst hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Liane bezocht er op de Dag van de Ondernemer twee bedrijven: Wholy Greens en Copiatek. Het doel van Wholy Greens is Nederland gezonder laten eten. Bekend is dat Nederlanders doorgaans te weinig groenten, vitamines en vezels eten. Wholy Greens maakt gezonde pasta die voor 50 procent bestaat uit groenten. De groenten komen van lokale boeren uit Limburg die hun oogst niet helemaal kwijt kunnen omdat er teveel van is, of omdat de groenten niet ‘mooi’ genoeg zijn. Deze ‘waste’ zou anders op de vuilnishoop komen, maar gaat nu naar Wholy Greens, waar men er vegan pasta van maakt. Bij de productie van de VeggiPasta helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het verpakken gebeurt in de sociale werkplaats.

Ook bij Copiatek – Lianes laatste bezoekadres op de Dag van de Ondernemer – wordt van ‘waste’ iets moois gemaakt. Het bedrijf geeft afgeschreven computers en tablets een nieuw leven. Een deel van de refurbished computers en tablets gaat naar kinderen uit arme gezinnen, het andere deel wordt verkocht. Copiatek – waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, met name mensen met autisme – wil vooral graag meer bekendheid krijgen om zo te bewerkstelligen dat bedrijven minder naar de vuilstort brengen.

“Iedere gemeente doet ‘social return’, zoals dat wordt genoemd, op een andere manier”, vertelt de woordvoerder van Copiatek. “Vaak weten gemeenten niet dat zoiets als ons bedrijf bestaat. Of ze durven niet iets nieuws te doen. Dat is eigenlijk wel gek, want onze medewerkers komen hier via een sociaal traject van de gemeenten, maar ze brengen hun oude computers hier niet naartoe. Stel dat méér overheidsbedrijven en gemeenten hun oude computers naar Copiatek brengen, dan kunnen hier ook meer mensen werken.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!