Nederland heeft nog één grote fabriek van generieke pillen als paracetamol, antidepressiva en cholesterolverlagers: InnoGenerics in Leiden zorgt ervoor dat we niet volledig afhankelijk zijn van China en India.
Medicijnenproducent InnoGenerics, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, is nog de enige grote fabrikant in Nederland van generieke medicijnen. Liane den Haan ging er op werkbezoek en zij zag hoe in Leiden enorme aantallen kwalitatief hoogwaardige medicijnen worden gemaakt. Van de mensen achter InnoGenerics kreeg Liane te horen dat kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid en innovatie de kernwaarden van het bedrijf zijn. Maar ook dat het voor InnoGenerics steeds moeilijker wordt om te overleven, door de gigantische concurrentie van medicijnen uit China en India.
Innovatie en ontwikkeling
Bij InnoGenerics spugen grote machines duizenden medicijnen in tabletvorm uit, zoals pijnstillers, kalmeringsmiddelen, anti-epileptica, antidepressiva en cholesterolverlagers. Bij het bedrijf, dat op loopafstand van het Leiden Universitair Medisch Centrum ligt, wordt ook gewerkt aan en geïnvesteerd in innovatieve concepten en oplossingen die patiënten sterker of beter maken. Innovatie en ontwikkeling zijn nodig om steeds betere oplossingen betrouwbaar te kunnen blijven leveren aan de patiënt, stelt InnoGenerics, waar tachtig mensen werken.
Lees verder onder de foto
Moordende concurrentie
Liane den Haan is bezorgd dat InnoGenerics door de moordende concurrentie uit onder meer Inda en China omvalt. “Het bestaansrecht van de medicijnenfabrikant staat op het spel omdat in het buitenland de doosjes medicijnen een paar cent goedkoper kunnen worden geproduceerd”, vertelt Liane. “Dan rekent InnoGenerics 33 cent voor een doosje paracetamol, maar een bedrijf uit India vraagt dertig cent. Zorgverzekeraars gaan helaas voor goedkoop, om zelf zoveel mogelijk marge te kunnen maken. En dus verliest InnoGenerics opdrachten en klanten.”
Onwenselijke situatie
Liane vindt dat voor dat probleem meer aandacht moet komen. “Als de enige medicijnfabrikant van generieke medicijnen in Nederland failliet gaat, zijn we volledig afhankelijk van India en China als het gaat om generieke pilletjes. Gezien onze ervaringen tijdens de coronapandemie en het huidige geopolitieke klimaat is dat geen wenselijke situatie. Er wordt – terecht – steeds meer gesproken over dat we als Europa veel minder of zelfs helemaal niet afhankelijk moeten zijn van andere continenten, en veel meer zelfvoorzienend moeten worden. In die discussie past ook een ‘eigen’ fabrikant van generieke tabletten. Ik zal dat zeker aankaarten in de Tweede Kamer.”