Algemeen

Werkbezoek bij TanteLouise, ‘geen doorsnee zorgorganisatie’

“De klassieke spruitjeslucht hebben we al lang geleden afgeschud.” Het is duidelijk: TanteLouise is geen doorsnee zorgorganisatie. Liane den Haan nam er een kijkje.

Liane den Haan ging op werkbezoek bij TanteLouise, een ouderenzorgorganisatie in het uiterste westen van Brabant, in de streek rondom Bergen op Zoom en Roosendaal. Er vallen veertien verpleeghuizen, een hospice en een geriatrisch revalidatiecentrum onder TanteLouise. Een ouderenorganisatie zoals er zo veel zijn in Nederland, zou je op het eerste oog zeggen. Waarom ging Liane dan juist daar op werkbezoek? Omdat TanteLouise ‘geen doorsnee zorgorganisatie’ is, zoals ze zelf zeggen. En dat wilde Liane graag eens zien en meemaken.

Open dorp

Liane bezocht Hof van Nassau in Steenbergen, waar honderdtwintig ouderen wonen in vijftien woningen prachtig gelegen aan een kleine binnenhaven. 104 inwoners hebben een vorm van dementie. Toch noemt Hof van Nassau zich heel bewust ‘een open dorp’. Ondanks hun beperkingen hebben bewoners er een grote mate van bewegingsvrijheid, mogelijk gemaakt door de manier waarop men therapeutisch met de cliënten omgaat en ondersteund door technologie. Zo hebben de bewoners een polsbandje dat per persoon ingesteld is op welke deuren wel en niet open kunnen. De medewerkers stimuleren de bewoners zoveel mogelijk zelf te doen: ’s ochtends de krant halen bij de receptie, de vissen in de binnentuin voeren of zelf een boodschap gaan doen. Dat zorgt voor een hoge kwaliteit van leven, voor rust in de woongroep en een hoge tevredenheid bij de medewerkers.

Lees verder onder de foto’s

Mens centraal, techniek ondersteunend

“De manier waarop in Steenbergen de vrijheid en de daarbij horende veiligheid geregeld is, is heel bijzonder”, vindt Liane. “Met wifi en bluetooth worden de inwoners die aan dementie lijden in en direct om huis gevolgd, zodat hen niets overkomt. Gaan ze zelfstandig verder het dorp in – en dat mag – dan geeft GPS aan waar ze zich bevinden. Denkt een verzorgende: ‘Meneer Jansen is al een uur weg, waar zou hij zijn en wat zou hij doen?’, dan kan de verzorger buurtcoaches inschakelen met het verzoek de dwalende meneer Jansen even terug te begeleiden naar Hof van Nassau. Met de plaatselijke supermarkt is de afspraak gemaakt dat als dementerende bewoners wat komen kopen maar vergeten af te rekenen, dat dat dan geregeld kan worden met het verzorgingshuis. Heel mooi: de mens staat centraal, de techniek is ondersteunend.”

Het móet

De ondersteunende zorgdomotica is ook op andere plekken in Hof van Nassau te zien. En niet alleen in Steenbergen, maar in alle huizen van TanteLouise. “We vernieuwen de zorg, innoveren en doen onderzoek niet omdat het kán, maar omdat het móet”, vertelt Jan-Kees van Wijnen, lid van de Raad van Bestuur van TanteLouise. “Er is steeds minder personeel om zorg te leveren, terwijl het aantal ouderen explosief groeit. TanteLouise zoekt naar oplossingen voor dit vraagstuk. Zodat we ook in de toekomst goede zorg blijven bieden. We hebben een eigen Zorglab waar we met elkaar en met zorgmedewerkers uit heel Nederland ideeën uitwisselen over innovaties. Innovaties die we daadwerkelijk implementeren moeten aan drie criteria voldoen: ze moeten de kwaliteit van de zorg of de kwaliteit van leven voor onze cliënten verbeteren, ze moeten voor onze medewerkers tijdwinst opleveren en ze moeten leiden tot lagere zorgkosten.”

Slimme brillen

De nieuwe technologieën en innovaties waar de huizen van TanteLouise gebruik van maken doen wat sciencefictionachtig aan, maar zijn heel praktisch en functioneel. Zo wordt er gebruik gemaakt van slimme brillen. Een speciale bril koppelt met gezichtsherkenning en het scannen van een barcode het juiste medicijn aan de juiste persoon. Dat maakt het vierogen-principe bij medicijnverstrekking overbodig. Een ander type bril, waarmee tests worden gedaan, ondersteunt de medewerkers met expertise op afstand, bijvoorbeeld door een specialist ouderengeneeskunde of een wondverpleegkundige.

Lees verder onder de foto’s

Innovatieve toepassingen

In de Brabantse zorghuizen van TanteLouise wordt gebruik gemaakt van een algoritme om valrisico’s te voorspellen en er zijn slimme vloeren die een melding maken als bewoners gevallen zijn. Een airbag die heupfracturen kan voorkomen, een machine die helpt bij het aantrekken van steunkousen en incontinentiemateriaal met een chip die aangeeft dat een cliënt verschoond moet worden zijn enkele andere innovatieve toepassingen.

De beste zorg

Bij TanteLouise zoeken ze steeds naar innovaties die het leven en werk van bewoners en medewerkers makkelijker en aangenamer maken, merkte Liane bij het werkbezoek. “Ze stimuleren bewoners waar dat kan actief te blijven en geven mensen met dementie de mogelijkheid zoveel mogelijk in vrijheid te leven. Dat doen ze met technologische en sociale innovaties, die ze in hun Living Lab in Steenbergen met anderen delen. De missie van TanteLouise – de beste zorg, waar thuis ook is – onderschrijf ik van harte!”

► Meer informatie op tantelouise.nl

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!