Welzijn

Met de juiste hulpmiddelen langer thuis kunnen wonen

Met goede, passende hulpmiddelen kunnen mensen langer zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. Liane den Haan ging op werkbezoek bij Vegro dat met ruim 75 zorgwinkels en uitleenpunten ouderen en mantelzorgers de ‘tools’ geeft om de kwaliteit van leven te verhogen.

Als we ouder worden, willen we bijna allemaal zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In de eigen vertrouwde omgeving met mensen om je heen die je kent. En natuurlijk: ouderdom komt met gebreken, maar met de juiste hulp en hulpmiddelen kan heel veel opgevangen worden. ‘Kijk naar wat je wél kan en bepaal zelf de kwaliteit van je leven’ is het uitgangspunt van Vegro. De landelijke zorgwinkel streeft voor iedereen naar ‘positieve gezondheid’. Materialen en hulpmiddelen die mensen daarbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld rollators en rolstoelen, krukken, wandelstokken, sta-op-hulpen en tilliften, bedverhogers, wandbeugels en meetapparatuur. Kamerlid Liane den Haan nam een kijkje bij het Vegro-hoofdkantoor in Lisse.

Mensen en mogelijkheden

Doelstelling van Vegro is mensen de regie over hun eigen gezondheid te laten houden, om op die manier het leven zo comfortabel mogelijk te maken. “We kijken vooral naar de gezondheid van de mensen en de mogelijkheden die zij hebben”, vertelt Margriet Verburg, manager Zorgverzekeraars, kwaliteit en verpleegkundigen bij Vegro (rechts op de foto). “We geven advies aan onder meer zelfstandig wonende ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals. Dat gaat dan over hoe je aangenaam langer thuis kunt blijven wonen, en ook over vitaliteit en valpreventie.”

Vijftig zorgwinkels

Vegro heeft meer dan vijftig zorgwinkels verspreid over heel Nederland. Daar kan men zorghulpmiddelen en verpleegartikelen vergelijken en kopen. Al die winkels hebben een showroom en zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. “Maar als dat nodig is en beter past, komen we ook bij de mensen aan huis”, zegt Else Reitsma. Els (links op de foto) is districtsmanager voor het noordwesten van Nederland. “We meten dan producten persoonlijk aan en stemmen die af op de behoeften van de cliënt.”

Huren en lenen

Naast zorgwinkels heeft Vegro ook uitleenpunten die zich op strategische locaties bevinden. “Je moet dan denken aan ziekenhuizen, gezondheidscentra en apotheken”, legt directeur/eigenaar René Kamerbeek uit. “Bij onze 25 uitleenpunten kan men terecht voor het lenen en huren van hulpmiddelen.” Aan het lenen van hulpmiddelen zijn voor veel mensen geen kosten verbonden. “Voor mensen die daarvoor in aanmerking komen vergoedt de zorgverzekeraar de hulpmiddelen via de zorgverzekeringswet”, vult Margriet Verburg aan. “Wij werken samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. We regelen ook de afhandeling met de verzekeraar; dat vinden veel cliënten erg fijn.”

Voor mantelzorgers

Else Reitsma vertelt dat ook mantelzorgers recht kunnen hebben op een vergoeding voor hulpmiddelen. “Dat kunnen artikelen zijn voor zowel alledaagse als specifieke gevallen, voor mobiliteit, gezondheid, revalidatie, wonen en slapen”, vertelt Els, die aangeeft dat Vegro daar graag advies over geeft.

Nieuwe hulpmiddelen

Liane den Haan liet zich in Lisse uitgebreid voorlichten over het complete uitleenproces van verpleeg- en zorghulpmiddelen. “Er komen steeds weer nieuwe en betere middelen op de markt”, zegt Liane. “Denk aan tablets met domotica-mogelijkheden, ergonomisch bestek of opvouwbare scootmobielen. Naast heel bekende en praktische zaken als de beugels in de douche, toiletverhogers en leesloepen allemaal producten die ouderen en hulpbehoevenden het leven makkelijker en prettiger maken. Het is echt fijn om te zien dat ouderen en mantelzorgers in dat voor hen soms zo ingewikkelde keuzeproces van A tot Z geholpen worden. Op die manier is langer thuis blijven wonen geen utopie meer, en hoeft het ook geen schrikbeeld op te roepen.”

Deel dit artikel via

Wilt u graag op de hoogte blijven?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!