Meer voorlichting over een juist gebruik van noodnummer 112 en valpreventie voor ouderen – wat minder ritjes met de ambulance tot gevolg heeft – kunnen bijdragen om de personeelskrapte bij de ambulancediensten het hoofd te bieden.
Het personeelstekort in de zorg loopt op en neemt verontrustende vormen aan. Juist in een tijd dat de vergrijzing toeneemt. Ook ambulancediensten zitten steeds krapper in de medewerkers. Spoedeisende gevallen worden nog steeds wel op tijd bereikt, maar mensen die in een iets minder spoedeisende situatie zitten moeten steeds langer wachten. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over deze kwestie vroeg Liane den Haan aan minister Kuipers of deze oplopende wachttijd schade oplevert voor de gezondheid.
Valpreventie
Liane vroeg om (meer) voorlichting te geven over het gebruik van noodnummer 112. “Want 112 wordt steeds vaker onnodig en onterecht door mensen opgeroepen”, zie Liane tegen de minister. Het Kamerlid van GOUD Nederland benadrukte ook dat nu eindelijk écht werk gemaakt moet worden van valpreventie voor ouderen, die ambulancediensten kan ontlasten. “Immers, ouderen die gevallen zijn komen vaak op de post spoedeisende hulp. Minder valpartijen is niet alleen minder leed en minder zorgkosten, maar ook minder ritjes met de ziekenwagen.”
De volledige inbreng van Liane den Haan bij het debat over de personeelstekorten bij de ambulancediensten met minister Kuipers van Volksgezondheid.
“Over de hele zorg heen loopt het vast. Ook bij de ambulancezorg. Dat is niet een probleem van nu of veroorzaakt door deze minister, maar we hebben er wel mee te dealen en we moeten met elkaar kijken naar oplossingen. En het liefst ook oplossingen die duurzaam zijn, want de zorgkosten lopen op, er is te weinig personeel in de zorg en dat is allemaal zeer zorgelijk, zeker ook tegen het licht van de demografische ontwikkelingen.
De minister geeft aan dat spoedeisende gevallen nu nog worden bereikt. Maar hoe lang houden we dat nog vol?
Voor nu betekent het dat mensen die in een minder spoedeisende situatie zitten langer moeten wachten. Kan de minister aangeven of bekend is of dit meer gezondheidsschade oplevert voor die gevallen?
De minister geeft in de brief aan dat hij inzet op het ontwikkelen van zorgcoördinatie, zodat mensen op de juiste plek terecht komen en niet onnodig met een ambulance vervoerd worden. Deze maand nog verwacht de minister een advies hierover te ontvangen. Maar wanneer verwacht de minister dat deze zorgcoördinatie effectief is? Wat is dan volgens de minister effectief? Wanneer is hij tevreden?
Het aantal 112-meldingen is toegenomen. In hoeverre wordt er nog voorlichting gegeven over het juiste gebruik van 112? Kennelijk is dit nodig, want als ik het goed begrijp wordt 112 vaak onnodig ingezet. Wat gaat de minister hieraan doen?
In de brief van vandaag zegt de minister ‘Zorg gaat over gezondheid en niet over ziekte’. En daar ben ik het van harte mee eens. Dat betekent dat inzetten op preventie heel erg belangrijk is. Maar elk jaar komen er heel veel ouderen onnodig op de spoedeisende hulp vanwege een val. Ook dat veroorzaakt onnodige ambulanceritten. Ik weet dat het zijn portefeuille niet is, maar kan hij aan zijn collega staatssecretaris vragen om de gemeenten aan te sporen echt werk te maken van valpreventie?
Uit ervaring weet ik dat een ambulancerit enorm veel impact heeft op een patiënt. En met de inzet van physician assistents (PA) zijn ambulanceritten te voorkomen. Een PA kan eerst langsgaan bij een melding en vaststellen of het nodig is of iemand opgehaald moet worden door een ambulance. Zij mogen een medische diagnose stellen en ambulanceverpleegkundige mag dat niet. Dat kan al enorm veel ritten schelen.
En dan tot slot. Het Capaciteitsorgaan heeft eerder vastgesteld dat er 36 opleidingsplekken bij moeten komen. De minister zou voor 1 maart reageren op de plannen van het Capaciteitsorgaan, maar ik heb nog niets gezien. Wanneer komt die reactie?, vraag ik aan de minister.”